Aktualizacja: 06.04.2017 18:27 Publikacja: 06.04.2017 17:44
Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?
Foto: Bloomberg
Firma Marushige Confectionery z Nagoi wymyśliła pałeczki, które da się zjeść.
Pałeczki zrobione są z rośliny z gatunku sitowatych - zwanej w Japonii igusa. Tej samej, z której robione są tradycyjne japońskie posłania - maty tatami. Pałeczki nie mają, więc szczególnie atrakcyjnego smaku - smakują jak maty tatami. Marushige jednak wierzy, że takie pałeczki będą się dobrze sprzedawać - bo są ekologiczne i bardzo tradycyjne, a na dodatek zdrowe, bo bogate w błonnik. Przy okazji firma liczy na to, że wzrośnie popyta na rośliny igusa a co za tym idzie uda się uratować tę podupadającą część japońskiego rolnictwa.
Inwestycje w metody regeneracyjne, nie tylko chronią łańcuchy dostaw, ale także wzmacniają usługi ekosystemowe,...
Polska wprowadza kontrole na granicach. Na razie z Niemcami i Słowacją. Powodem jest wybuch epidemii pryszczycy...
Światu grozi brak soi. Argentyńscy rolnicy zmniejszyli dostawy tego ziarna do poziomu najniższego od 10 lat. Boj...
Stany Zjednoczone niemal podwoiły import brazylijskich jaj, które kiedyś były wykorzystywane wyłącznie jako karm...
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski zdecydował w piątek o wprowadzeniu zakazu przywozu do Polski...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas