Reklama
Rozwiń

Jadalne pałeczki ocalą japońskie rolnictwo?

Najpopularniejsze japońskie pałeczki zazwyczaj zrobione są z drewna, a to oznacza mnóstwo zmarnowanego drewna. Dlatego też jedna z firm w Japonii postanowiła stworzyć pałeczki przyjazne dla środowiska.

Aktualizacja: 06.04.2017 18:27 Publikacja: 06.04.2017 17:44

Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?

Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?

Foto: Bloomberg

Firma Marushige Confectionery z Nagoi wymyśliła pałeczki, które da się zjeść.

Pałeczki zrobione są z rośliny z gatunku sitowatych - zwanej w Japonii igusa. Tej samej, z której robione są tradycyjne japońskie posłania - maty tatami. Pałeczki nie mają, więc szczególnie atrakcyjnego smaku - smakują jak maty tatami. Marushige jednak wierzy, że takie pałeczki będą się dobrze sprzedawać - bo są ekologiczne i bardzo tradycyjne, a na dodatek zdrowe, bo bogate w błonnik. Przy okazji firma liczy na to, że wzrośnie popyta na rośliny igusa a co za tym idzie uda się uratować tę podupadającą część japońskiego rolnictwa.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Rolnictwo
Polska prezydencja pokazała stabilną pozycję Polski
Rolnictwo
W trosce o bezpieczeństwo żywnościowe i rolników
Rolnictwo
„Dobra transakcja”. Są nowe zasady handlu rolnego Unii z Ukrainą
Rolnictwo
Aż ćwierć miliarda dla rolników za wybicie zwierząt. Zbyt łatwe pieniądze?
Rolnictwo
Cła na nawozy z Rosji wchodzą w czasie wojny Izraela z Iranem