Reklama
Rozwiń
Reklama

Jadalne pałeczki ocalą japońskie rolnictwo?

Najpopularniejsze japońskie pałeczki zazwyczaj zrobione są z drewna, a to oznacza mnóstwo zmarnowanego drewna. Dlatego też jedna z firm w Japonii postanowiła stworzyć pałeczki przyjazne dla środowiska.

Aktualizacja: 06.04.2017 18:27 Publikacja: 06.04.2017 17:44

Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?

Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?

Foto: Bloomberg

Firma Marushige Confectionery z Nagoi wymyśliła pałeczki, które da się zjeść.

Pałeczki zrobione są z rośliny z gatunku sitowatych - zwanej w Japonii igusa. Tej samej, z której robione są tradycyjne japońskie posłania - maty tatami. Pałeczki nie mają, więc szczególnie atrakcyjnego smaku - smakują jak maty tatami. Marushige jednak wierzy, że takie pałeczki będą się dobrze sprzedawać - bo są ekologiczne i bardzo tradycyjne, a na dodatek zdrowe, bo bogate w błonnik. Przy okazji firma liczy na to, że wzrośnie popyta na rośliny igusa a co za tym idzie uda się uratować tę podupadającą część japońskiego rolnictwa.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Rolnictwo
Roboty w oborach. Wieś wchodzi w XXI wiek
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Rolnictwo
Komisja Europejska grozi Polsce procedurą za blokadę ukraińskiego zboża
Rolnictwo
Producenci tytoniu zablokują Warszawę. Protestują przeciwko likwidacji dopłat
Rolnictwo
Epidemia ptasiej grypy gwałtownie rozprzestrzenia się w Niemczech
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Rolnictwo
Jest nowa umowa handlowa z Ukrainą. Co z polskim embargiem?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama