Reklama

Jadalne pałeczki ocalą japońskie rolnictwo?

Najpopularniejsze japońskie pałeczki zazwyczaj zrobione są z drewna, a to oznacza mnóstwo zmarnowanego drewna. Dlatego też jedna z firm w Japonii postanowiła stworzyć pałeczki przyjazne dla środowiska.

Aktualizacja: 06.04.2017 18:27 Publikacja: 06.04.2017 17:44

Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?

Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?

Foto: Bloomberg

Firma Marushige Confectionery z Nagoi wymyśliła pałeczki, które da się zjeść.

Pałeczki zrobione są z rośliny z gatunku sitowatych - zwanej w Japonii igusa. Tej samej, z której robione są tradycyjne japońskie posłania - maty tatami. Pałeczki nie mają, więc szczególnie atrakcyjnego smaku - smakują jak maty tatami. Marushige jednak wierzy, że takie pałeczki będą się dobrze sprzedawać - bo są ekologiczne i bardzo tradycyjne, a na dodatek zdrowe, bo bogate w błonnik. Przy okazji firma liczy na to, że wzrośnie popyta na rośliny igusa a co za tym idzie uda się uratować tę podupadającą część japońskiego rolnictwa.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Rolnictwo
Krajewski przyspiesza prace nad programem „Aktywny rolnik”. Koniec nieformalnych dzierżaw?
Rolnictwo
Minister rolnictwa: walczymy o zablokowanie umowy z Mercosurem
Rolnictwo
Katastrofalne upały w Japonii. Zagrożone tegoroczne zbiory ryżu
Rolnictwo
Kakao jest tak drogie, że kartele przemycają je jak narkotyki
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Rolnictwo
Szarańcza atakuje razem z Rosjanami. Pola Ukrainy zagrożone
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama