Jadalne pałeczki ocalą japońskie rolnictwo?

Najpopularniejsze japońskie pałeczki zazwyczaj zrobione są z drewna, a to oznacza mnóstwo zmarnowanego drewna. Dlatego też jedna z firm w Japonii postanowiła stworzyć pałeczki przyjazne dla środowiska.

Aktualizacja: 06.04.2017 18:27 Publikacja: 06.04.2017 17:44

Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?

Jadalne pałeczki wyprą z rynku te tradycyjne?

Foto: Bloomberg

Firma Marushige Confectionery z Nagoi wymyśliła pałeczki, które da się zjeść.

Pałeczki zrobione są z rośliny z gatunku sitowatych - zwanej w Japonii igusa. Tej samej, z której robione są tradycyjne japońskie posłania - maty tatami. Pałeczki nie mają, więc szczególnie atrakcyjnego smaku - smakują jak maty tatami. Marushige jednak wierzy, że takie pałeczki będą się dobrze sprzedawać - bo są ekologiczne i bardzo tradycyjne, a na dodatek zdrowe, bo bogate w błonnik. Przy okazji firma liczy na to, że wzrośnie popyta na rośliny igusa a co za tym idzie uda się uratować tę podupadającą część japońskiego rolnictwa.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Rolnictwo
Rolnictwo regeneratywne jako remedium na niestabilność łańcuchów dostaw
Rolnictwo
Kontrole na polskich granicach. Rząd reaguje na poważne zagrożenie
Rolnictwo
Argentyńczycy boją się spadku cen soi. Zmniejszyli jej sprzedaż
Rolnictwo
Amerykanie kupują jaja w Brazylii. To jednak nie rozwiązuje ich kłopotów
Rolnictwo
Polska zakazała importu mięsa i mleka ze Słowacji