Minister finansów rozstrzygnął w interpretacji ogólnej zasady opodatkowania gotowych dań.
Zaznaczył, że do określenia stawki VAT najważniejsza jest prawidłowa klasyfikacja PKWiU. Chodzi o rozróżnienie między PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania oraz PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem. Istotne jest, czy dania są serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też np. zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.
Na sposób zaklasyfikowania nie ma wpływu fakt oferowania tych produktów osobno bądź w zestawach, np. kanapka mięsna, frytki razem z napojem. Nie ma też znaczenia, czy w punkcie sprzedaży znajdują się stoliki, krzesła, sztućce, a produkty są spożywane na miejscu czy na wynos.
– Posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5-proc. stawki VAT na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT. Nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1. – czytamy.
Produkty takie co do zasady są opodatkowane 8-proc. VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT. Do wyjątków wskazanych w tej pozycji załącznika stosuje się 23-proc. VAT.