Na takim stanowisku stanął Naczelny Sąd Administracyjny. NSA dodał, że producent nie może stosować takiego nazewnictwa również, jeśli w procesie produkcji została użyta masa jajowa pasteryzowana, gdyż takim działaniem wprowadza w konsumentów błąd.
Sprawa nie ujrzałaby światła dziennego, gdyby nie kontrola pracowników wojewódzkiego inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych, przeprowadzona w jednym z zakładów przetwórstwa spożywczego.
W trakcie oględzin towaru w magazynie stwierdzono nieprawidłowości w oznakowaniu opakowań jednostkowych makaronu domowego kolanko, po pięćset gram każde.
Producent podał w opisie, iż jego makaron jest produktem „domowym", co sugerowało tradycyjną, domową metodę wyrobu z wykorzystaniem świeżych jaj, bez dodatku substancji dodatkowych, barwników, aromatów, substancji wzbogacających. W składzie makaronu podano, że zawiera on jaja mimo, iż faktycznie został wykonany z przetworzonej masy jajecznej.
Kontrolerzy WIJHARS-u zakwestionowali także znajdujący się na opakowaniu zapis: "wyprodukowano zgodnie z systemem HACCP", co według nich sugerowało, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości.