Właściciel baru zapłaci za winy dostawcy

Fotorzepa, Darek Golik
To kontrolowana jadłodajnia płaci za wyniki badań niepełnowartościowej żywności, a nie jej producent. Od tego ostatniego ukarany może się jednak domagać zwrotu kosztów
Tak wynika z rozstrzygnięcia prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie jednego z warszawskich barów.Kontrolerzy odwiedzili bar w lutym i zakwestionowali jakość oferowanych tam pierogów z mięsem i naleśników z serem. Pobrali próbki do badań. Okazało się, że zawartość nie odpowiadała deklaracjom producenta ze względu na obniżoną ilość farszu. Laboratorium wystawiło za badania rachunek – 256 zł.Inspekcja Handlowa obciążyła tymi kosztami kontrolowany bar. Jego właściciel nie zgodził się z tym i złożył odwołanie. Podkreślał, że zakwestionowane wyroby wyprodukował kto inny. Ponadto właściciel baru ma ograniczone możliwości weryfikacji receptur zadeklarowanych przez producenta i z reguły daje im wiarę. Dlatego to wytwórca powinien pokryć koszty badań.Inspekcja, a następnie prezes UOKiK, do którego odwołał się właściciel baru, odrzucili te argumenty. Powołali się na art. 30 ust. 1 [link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;j...
Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL