Na handel winem z własnej winnicy potrzebne zezwolenie

Przedsiębiorcy działający na podstawie ustawy winiarskiej podlegają również przepisom ustawy przeciwalkoholowej.

Publikacja: 02.03.2017 06:36

Na handel winem z własnej winnicy potrzebne zezwolenie

Foto: 123RF

To najczęściej producenci wytwarzający i sprzedający wino z winogron z własnej winnicy. Łączna powierzchnia winnic w Polsce to już kilkaset hektarów, głównie w regionach południowo-zachodnich.

Zbigniew K. (dane zmienione) jest jednym z nich. Jako producent wina zarejestrowany przez Agencję Rynku Rolnego wytwarza około 1000 l wina rocznie. Działa na podstawie ustawy z 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich i obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku win, tzw. ustawy winiarskiej.

Ustawa miała wspomóc rozwój sektora winiarskiego w Polsce i dostosować go do przepisów istniejących w innych krajach europejskich. Zgodnie z ustawą producenci mogą prowadzić sprzedaż detaliczną win gronowych pochodzących z upraw własnych w miejscu wytworzenia. W art. 17 ust. 3 ustawa zastrzega jednak, że chcąc prowadzić taką sprzedaż, producent musi mieć zezwolenie, o którym mowa w art. 18 ust. 1 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Ten przepis precyzuje warunki niezbędne do jego uzyskania.

Zbigniew K. miał już poprzednio zezwolenie kat. B na sprzedaż 4,5–18-proc. napojów alkoholowych, ale w ubiegłym roku je stracił. Burmistrz gminy Alwernia w województwie małopolskim wyjaśnił, że zostało ono wygaszone z powodu niewpłacenia w terminie pierwszej raty opłaty za korzystanie z zezwolenia i niezłożenia w terminie oświadczenia o wartości sprzedaży alkoholu w poprzednim roku. Niewywiązanie się z tych ustawowych obowiązków powoduje, że o nowe zezwolenie można się starać nie wcześniej niż sześć miesięcy po wydaniu decyzji o wygaśnięciu zezwolenia.

Zbigniew K. wniósł skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie. Przekonywał, że skoro jest zarejestrowanym przez ARR producentem wina gronowego z własnych zbiorów winogron, to może prowadzić jego sprzedaż bez uzyskania zezwolenia.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie stwierdził, że chociaż wyrób lub rozlew wyrobów winiarskich jest działalnością gospodarczą regulowaną, Zbigniew K. jako osoba fizyczna będąca rolnikiem i wytwarzająca mniej niż 100 hektolitrów wina w ciągu roku gospodarczego nie musi jej rejestrować w rejestrze przedsiębiorstw. Nie zmienia to jednak faktu, że zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy o wychowaniu w trzeźwości (...) musi uzyskać zezwolenie na detaliczną sprzedaż w miejscu wytworzenia wina pochodzącego z własnej uprawy i wyrobu – podkreślił sąd. Uzyskanie takiego zezwolenia jest obwarowane wymogami, które wymienia art. 18 wspomnianej ustawy.

Sygnatura akt: III SA/Kr 1292/16

Masz pytanie, wyślij e-mail do autorki: d.frey@rp.pl

To najczęściej producenci wytwarzający i sprzedający wino z winogron z własnej winnicy. Łączna powierzchnia winnic w Polsce to już kilkaset hektarów, głównie w regionach południowo-zachodnich.

Zbigniew K. (dane zmienione) jest jednym z nich. Jako producent wina zarejestrowany przez Agencję Rynku Rolnego wytwarza około 1000 l wina rocznie. Działa na podstawie ustawy z 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich i obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku win, tzw. ustawy winiarskiej.

Pozostało 81% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Konsumenci
Sąd Najwyższy orzekł w sprawie frankowiczów. Eksperci komentują
Prawo dla Ciebie
TSUE nakłada karę na Polskę. Nie pomogły argumenty o uchodźcach z Ukrainy
Praca, Emerytury i renty
Niepokojące zjawisko w Polsce: renciści coraz młodsi
Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Aplikacje i egzaminy
Postulski: Nigdy nie zrezygnowałem z bycia dyrektorem KSSiP