—igse
Czas mamuta - Muzeum Geologiczne PIG
Z czego budowali domy ludzie żyjący 90 tys. lat temu na terenach, na których stawiamy dziś swoje wieżowce? Czy to możliwe, że z kości zwierząt? Tak! Niedowiarków przekona wystawa, której centralnym punktem jest chata wykonana z kości mamutów, przedstawiająca siedzibę człowieka z okresu paleolitu. Ekspozycja zainteresuje fanów paleontologii, których nie brak również wśród dzieci.
Ul. Rakowiecka 4, tel. 022 849 53 51 wew. 387, godz. 9 – 15.
Lato w Bibliotece - Dzielnicowa Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży
Śpiewać każdy może… A najlepszą okazją, by przekonać się, jak nam to wychodzi, jest impreza karaoke (godz. 11). Po zmaganiach z mikrofonem młodzi kandydaci na artystów będą mogli zagrać w bilard, ping-ponga lub ulubioną grę planszową. Będzie również okazja do skorzystania z edukacyjnych programów multimedialnych i Internetu. Al. Solidarności 90, tel. 022 838 91 00, godz. 9 – 15.30.
Wakacje z tenisem - Klub Tenisowy Break
Fani Agnieszki Radwańskiej, czy po prostu tenisa, mają okazję spróbować sił na kortach. W ramach zajęć akcji „Lato w Mieście” poznają tajemnice bekhendów i forhendów oraz nauczą się serwować i lobować. Pod okiem doświadczonych trenerów i instruktorów początkujący dowiedzą się, jak prawidłowo trzymać rakietę i poznają zasady gry, a bardziej zaawansowani popracują nad techniką. Ul. Strażacka 121, tel. 0 602 727 924, zapisy: godz. 12.
—tr
Absynt
Od dziś do końca tygodnia francuska restauracja Absynt (jedyna w Polsce, którą wyróżniono w prestiżowym przewodniku „Michelin“) będzie fetować święto zdobycia paryskiej Bastylii.
W tych dniach obowiązywać ma specjalne degustacyjne menu, w którym na posiłek dla jednej osoby złoży się siedem dań. Wśród nich żabie udka z prowansalskim aioli, sałatka z cukinii, koziego sera i karmelizowanych moreli, sola z Dieppe z małżami i krewetkami, stek w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami gratin oraz krem z pieczonych pomidorów z musem z bakłażanów.
Na deser „zdobywcy Bastylii“ będą mogli zjeść malinowo-migdałowe clafoutis z lodami waniliowymi. Wszystko za 95 zł. Każdy z gości restauracji ma być witany kieliszkiem absyntu (kultowym trunkiem bohemy paryskiej!). Warto wiedzieć, że ten wysokoprocentowy napój, otrzymywany z różnego rodzaju ziół, kwiatów i liści piołunu oraz anyżu, pije się, dodając minimum trzy części lodowatej wody do jednej części alkoholu. Wówczas alkohol zmętnieje, ale to naturalny proces. Dodana woda pomoże rozpuścić w nim cukier, którego powinno się użyć, bo absynt jest pełen goryczy. Poza tym słodzenie absyntu jest w kręgach wielbicieli trunku obowiązkowym rytuałem.
Ul. Wspólna 35, tel. 022 621 18 81.
—mjl