Kapryśna pogoda niszczy kakao w Kamerunie

Długie okresy suszy i nieregularne opady deszczu w Kamerunie doprowadziły do zmniejszenia wilgotności gruntu, do wysychania drzew kakaowych i zmniejszyły zbiory tego ziarna.

Aktualizacja: 23.08.2021 19:23 Publikacja: 23.08.2021 14:18

Kapryśna pogoda niszczy kakao w Kamerunie

Foto: AdobeStock

To bardzo poważny problem dla tego trzeciego największego producenta kakao, po Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie, bo eksport ziaren zapewnił mu w 2019 r. ponad 15 proc. wpływów z eksportu. W ostatniej kampanii 2019-20 ilość ziaren kakao dostarczonych do głównego portu w Douali zmalała o 2,7 proc. wobec poprzedniej.

Kamerun stara się osiągnąć długoterminowy pułap zwiększenia zbiorów do ponad 300 tys. ton rocznie — poinformował Reutera Raymond Adengoyo, kierujący krajowymi badaniami wpływu zmian klimatu na plantacje kakao. — Teraz trudno nam dojść do 250 tys. ton. Normalnie z hektara można uzyskać tonę ziarna, jeśli plantacja jest dobrze prowadzona, ale rolnikom ciężko dojść nawet do 500 kilogramów — dodał.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
9zł za pierwszy miesiąc.

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
9 zł pierwszy miesiąc, a potem 39 zł/msc
Rolnictwo
FAO: Ceny żywności na świecie znów poszły w górę. Spadły ceny olejów roślinnych
Materiał Promocyjny
EnviAgri – cyfrowe wsparcie rolników
Rolnictwo
Pryszczyca krąży wokół Polski. Ryzyko miliardowych strat przeraża hodowców
Rolnictwo
Pierwsza pszenica dla nowej Syrii
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Rolnictwo
Rolnictwo regeneratywne jako remedium na niestabilność łańcuchów dostaw
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne