Reklama

Kapryśna pogoda niszczy kakao w Kamerunie

Długie okresy suszy i nieregularne opady deszczu w Kamerunie doprowadziły do zmniejszenia wilgotności gruntu, do wysychania drzew kakaowych i zmniejszyły zbiory tego ziarna.

Aktualizacja: 23.08.2021 19:23 Publikacja: 23.08.2021 14:18

Kapryśna pogoda niszczy kakao w Kamerunie

Foto: AdobeStock

To bardzo poważny problem dla tego trzeciego największego producenta kakao, po Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie, bo eksport ziaren zapewnił mu w 2019 r. ponad 15 proc. wpływów z eksportu. W ostatniej kampanii 2019-20 ilość ziaren kakao dostarczonych do głównego portu w Douali zmalała o 2,7 proc. wobec poprzedniej.

Kamerun stara się osiągnąć długoterminowy pułap zwiększenia zbiorów do ponad 300 tys. ton rocznie — poinformował Reutera Raymond Adengoyo, kierujący krajowymi badaniami wpływu zmian klimatu na plantacje kakao. — Teraz trudno nam dojść do 250 tys. ton. Normalnie z hektara można uzyskać tonę ziarna, jeśli plantacja jest dobrze prowadzona, ale rolnikom ciężko dojść nawet do 500 kilogramów — dodał.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Rolnictwo
Krajewski przyspiesza prace nad programem „Aktywny rolnik”. Koniec nieformalnych dzierżaw?
Rolnictwo
Minister rolnictwa: walczymy o zablokowanie umowy z Mercosurem
Rolnictwo
Katastrofalne upały w Japonii. Zagrożone tegoroczne zbiory ryżu
Rolnictwo
Kakao jest tak drogie, że kartele przemycają je jak narkotyki
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Rolnictwo
Szarańcza atakuje razem z Rosjanami. Pola Ukrainy zagrożone
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama