Reklama
Rozwiń

Kapryśna pogoda niszczy kakao w Kamerunie

Długie okresy suszy i nieregularne opady deszczu w Kamerunie doprowadziły do zmniejszenia wilgotności gruntu, do wysychania drzew kakaowych i zmniejszyły zbiory tego ziarna.

Aktualizacja: 23.08.2021 19:23 Publikacja: 23.08.2021 14:18

Kapryśna pogoda niszczy kakao w Kamerunie

Foto: AdobeStock

To bardzo poważny problem dla tego trzeciego największego producenta kakao, po Wybrzeżu Kości Słoniowej i Ghanie, bo eksport ziaren zapewnił mu w 2019 r. ponad 15 proc. wpływów z eksportu. W ostatniej kampanii 2019-20 ilość ziaren kakao dostarczonych do głównego portu w Douali zmalała o 2,7 proc. wobec poprzedniej.

Kamerun stara się osiągnąć długoterminowy pułap zwiększenia zbiorów do ponad 300 tys. ton rocznie — poinformował Reutera Raymond Adengoyo, kierujący krajowymi badaniami wpływu zmian klimatu na plantacje kakao. — Teraz trudno nam dojść do 250 tys. ton. Normalnie z hektara można uzyskać tonę ziarna, jeśli plantacja jest dobrze prowadzona, ale rolnikom ciężko dojść nawet do 500 kilogramów — dodał.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Rolnictwo
Polska prezydencja pokazała stabilną pozycję Polski
Rolnictwo
W trosce o bezpieczeństwo żywnościowe i rolników
Rolnictwo
„Dobra transakcja”. Są nowe zasady handlu rolnego Unii z Ukrainą
Rolnictwo
Aż ćwierć miliarda dla rolników za wybicie zwierząt. Zbyt łatwe pieniądze?
Rolnictwo
Cła na nawozy z Rosji wchodzą w czasie wojny Izraela z Iranem