Rząd Włoch nie chce owadziej mąki w pizzy czy makaronie

Dopuszczenie przez UE nowych owadów do stosowania w produkcji spożywczej spotkało się we Włoszech z obroną diety śródziemnomorskiej.

Publikacja: 27.03.2023 11:56

Rząd Włoch nie chce owadziej mąki w pizzy czy makaronie

Foto: Bloomberg

Włoski rząd, żartobliwie mówiąc, zdecydował się bronić włoskich dóbr narodowych takich jak makaron i pizza przed inwazją owadów. Włoskim politykom nie spodobało się dopuszczenie przez UE do obrotu i spożycia kolejnych owadów. Dlatego też włoski rząd wydał przepisy, w których zabronił stosowania mąki z owadów w niektórych produktach spożywczych i wzmocnił unijną regulację dotyczącą oznaczania zawartości owadziego białka w sprzedawanych wyrobach.

Czytaj więcej

Burgery i pizza z owadami. Takie dania można już zjeść w Polsce

- Będziemy czuwać nad pełnym przestrzeganiem środków ogłoszonych dzisiaj przez policję sanitarną NAS, zarówno w odniesieniu do zakazu stosowania mąki z owadów w żywności typowej dla diety śródziemnomorskiej, takiej jak pizza i makaron, jak i w zakresie etykietowania produktów” które je zawierają, które będą musiały być widoczne i wyraźne” – powiedział podczas konferencji prasowej minister zdrowia Orazio Schillaci, cytowany przez agencję ANSA.

Czytaj więcej

Owady w jedzeniu? Producent czekolady cieszy się i deklaruje gotowość

Najważniejszym postanowieniem włoskiego rządu jest wprowadzenie obowiązku znacznie bardziej wyraźnego oznaczania produktów zawierających owady wymienione w unijnych regulacjach. Co więcej, produkty te muszą być także w sklepach eksponowane osobno – mąka z dodatkiem owadów nie będzie, więc mogła więc stać ze zwykłą mąką. Rząd zdecydował też, jak widać wyżej, o zakazie stosowania mąki z owadów jako dodatków do typowych włoskich dań takich jak pizza czy makaron. Jak podawał „The Times”, włoscy ministrowie uważają, że istotnym jest, by produkty zawierające owady nie były „mylone z prawdziwie włoskimi” wyrobami.

Rząd Włoch zamierza także zaproponować wciągnięcie włoskiej kuchni na listę światowego dziedzictwa UNESCO, co ma wzmocnić jej ochronę przed owadzimi dodatkami.

Przemysł spożywczy
Cydr wraca na stoły w wielkim stylu
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności w maju najniższe od 2 lat
Przemysł spożywczy
Producenci chipsów pod pręgierzem. Spór o cenę kartofla i krzywdę rolników
Przemysł spożywczy
Batony Mars będą miały nowe opakowania. Duża zmiana
Przemysł spożywczy
Małpki tracą przyjaciół, Polacy piją coraz mniej wódki