Nowe przepisy UE pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów (np. szarańczy) jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Unia ogólnie poszerzyła zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci jednak muszą o tym informować konsumentów.
Czytaj więcej
Obecność przetworzonych owadów w produktach spożywczych jest dopuszczalna. Dlatego warto czytać e...
Kwestia jadalnych owadów rozpala emocje, czego dowodem są emocje, które udało się wywołać niemieckiemu producentowi czekolady – firmie Ritter Sport. Firma na swoim Instagramie poinformowała, że proponuje „proteinową edycję” czekolady o nazwie „Ganze Grille”
- Świerszcze w jedzeniu? Od dziś dozwolone! Od dawna jesteśmy gotowi - wy też? – poinformowała firma w poście.
Na zdjęciu opakowania widać świerszcza, a opis sugeruje, że w czekoladzie są całe owady.