Owady w jedzeniu? Producent czekolady cieszy się i deklaruje gotowość

Propozycja czekolady „Ganze Grille” od Ritter Sport rozpaliła emocje. Szczególnie u tych, którzy nie zwrócili uwagi na hasztagi.

Publikacja: 16.02.2023 13:49

Owady w jedzeniu? Producent czekolady cieszy się i deklaruje gotowość

Foto: Adobe Stock

Nowe przepisy UE pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów (np. szarańczy) jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Unia ogólnie poszerzyła zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci jednak muszą o tym informować konsumentów.

Czytaj więcej

Nie chcesz jeść owadów? Uważnie czytaj etykiety, bo być może i tak je jesz

Kwestia jadalnych owadów rozpala emocje, czego dowodem są emocje, które udało się wywołać niemieckiemu producentowi czekolady – firmie Ritter Sport. Firma na swoim Instagramie poinformowała, że proponuje „proteinową edycję” czekolady o nazwie „Ganze Grille”

- Świerszcze w jedzeniu? Od dziś dozwolone! Od dawna jesteśmy gotowi - wy też? – poinformowała firma w poście.

Na zdjęciu opakowania widać świerszcza, a opis sugeruje, że w czekoladzie są całe owady.

Post rozpętał sporych (jak na rozmiar profilu) burzę. Głównie oburzenia ze strony osób, które uważają, że jedzenie owadów jest obrzydliwe oraz tych, które obawiają się, że będą do tego zmuszane. Mało który z krytyków zwrócił uwagę na hasztagi, z których jeden jasno mówił, że na owady w czekoladzie produkowane w Europie jeszcze trzeba będzie poczekać. Ritter Sport oznaczył bowiem jasno, że czekolada Ganze Grille jest #fakesorte i firma w ogóle, jak zdradziła w komentarzach, nie planuje na ten moment wykorzystywać owadów przy produkcji swoich wyrobów.

Większość komentarzy pod postem jest, jak zauważa serwis nordbayern.de, negatywna. Jednak Ritter Sport nie usuwa postu i w kolejnych odpowiedziach wciąż podkreśla, że „Ganze Grille” było żartem.

Tymczasem słodycze z owadami są już dostępne na europejskim rynku. Znalezienie świerszczy w czekoladzie czy kandyzowanych nie przedstawia problemu przy szukaniu w e-sklepach. Znacznie trudniej znaleźć je w sklepach stacjonarnych, ale to zapewne kwestia czasu.

Nowe przepisy UE pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów (np. szarańczy) jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Unia ogólnie poszerzyła zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci jednak muszą o tym informować konsumentów.

Kwestia jadalnych owadów rozpala emocje, czego dowodem są emocje, które udało się wywołać niemieckiemu producentowi czekolady – firmie Ritter Sport. Firma na swoim Instagramie poinformowała, że proponuje „proteinową edycję” czekolady o nazwie „Ganze Grille”

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku