Reklama

Nie chcesz jeść owadów? Uważnie czytaj etykiety, bo być może i tak je jesz

Obecność przetworzonych owadów w produktach spożywczych jest dopuszczalna. Dlatego warto czytać etykiety, jeżeli się nie chce ich jeść.

Publikacja: 15.02.2023 17:06

Nie chcesz jeść owadów? Uważnie czytaj etykiety, bo być może i tak je jesz

Foto: Adobe Stock

Dopuszczenie kolejnych owadów do listy tych, które można legalnie stosować w Unii przy produkcji żywności rozbudziło dyskusję na temat tego czy to normalne czy obrzydliwe. Wszystko przez zgodę Komisji Europejskiej choćby na dodawanie mąki ze świerszczy do pieczywa, ciastek czy przetworów. Unijne normy określają dokładnie maksymalną zawartość wyrobów z owadów w wyrobach – np. na 2 g na 100 gramów w pieczywie wieloziarnistym czy 3 g na 100 w batonach z ziaren zbóż.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama