Wreszcie spadki w indeksie globalnych cen żywności

Po 12 miesiącach nieprzerwanych zwyżek indeks światowych cen żywności w czerwcu wreszcie spadł. Jest jednak znacznie wyższy niż przed rokiem.

Aktualizacja: 09.07.2021 06:18 Publikacja: 08.07.2021 21:00

Wreszcie spadki w indeksie globalnych cen żywności

Foto: Bloomberg

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks spadł w czerwcu do 124,6 pkt. Był niższy o 3,2 pkt, czyli 2,5 proc., niż w maju, ale nadal aż o 31,5 pkt, czyli 33,9 proc., wyższy niż w czerwcu zeszłego roku. W maju indeks znalazł się na najwyższym poziomie od września 2011 r. i był bardzo blisko pobicia najwyższego poziomu w historii. – Do czerwcowego spadku przyczyniły się spadki cen olejów roślinnych, zbóż i w mniejszym stopniu – cen mleka. Z nawiązką zrekompensowały one wyższe notowania mięsa i cukru – wyjaśnia FAO.

Tłumaczy, że w przypadku zbóż ceny kukurydzy na światowych rynkach, po osiągnięciu w maju najwyższego poziomu od stycznia 2013 r., w czerwcu spadły o 5 proc. Były jednak o ponad 72 proc. wyższe niż w tym samym okresie zeszłego roku. Spadkowi cen posłużyły przede wszystkim wyższe od oczekiwań zbiory kukurydzy w Argentynie. Nieznacznie spadły ceny pszenicy, ale i tak były o ponad 31 proc. wyższe niż przed rokiem. Do spadku przyczyniły się korzystne prognozy zbiorów na świecie, które przeważyły nad obawami związanymi z upałami w Ameryce Północnej.

Subfundusz cen olejów spadł w czerwcu aż o 17,2 pkt, czyli o niemal 10 proc., w porównaniu z majem. To najniższy poziom od czterech miesięcy. Po 12 miesiącach wzrostu na światowych rynkach spadły ceny oleju palmowego, głównie pod wpływem spodziewanych sezonowych zwyżek produkcji. Niższe były też ceny oleju sojowego i słonecznikowego.

Po 12 miesiącach zwyżek o 1 proc. spadł w czerwcu także subfundusz produktów mleczarskich. Ciągle był jednak o 22 proc. wyżej niż przed rokiem. Największy spadek odnotowały ceny masła, czemu sprzyjał szybki spadek światowego popytu oraz niewielki wzrost zapasów, zwłaszcza w Europie.

Rosły za to ceny mięsa. Tu indeks podskoczył o 2,1 proc. i był to dziewiąty miesiąc zwyżek. Czerwcowy odczyt jest o 15,6 proc. wyższy niż przed rokiem, ale o 8 proc. niższy od szczytu z sierpnia 2014 r. W czerwcu wzrosły notowania cen wszystkich gatunków mięsa reprezentowanych w indeksie, głównie za sprawą wzrostu zakupów przez niektóre kraje Azji Wschodniej.

Nieznacznie więcej trzeba było też płacić za cukier. Do zwyżek przyczyniła się niepewność co do wpływu niekorzystnych warunków pogodowych na plony w Brazylii, która jest największym światowym eksporterem cukru.

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks spadł w czerwcu do 124,6 pkt. Był niższy o 3,2 pkt, czyli 2,5 proc., niż w maju, ale nadal aż o 31,5 pkt, czyli 33,9 proc., wyższy niż w czerwcu zeszłego roku. W maju indeks znalazł się na najwyższym poziomie od września 2011 r. i był bardzo blisko pobicia najwyższego poziomu w historii. – Do czerwcowego spadku przyczyniły się spadki cen olejów roślinnych, zbóż i w mniejszym stopniu – cen mleka. Z nawiązką zrekompensowały one wyższe notowania mięsa i cukru – wyjaśnia FAO.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”