Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności sięgnął w marcu rekordowych 159,3 pkt. To gigantyczny skok aż o 17,9 pkt, czyli o 12,6 proc., w porównaniu z również rekordowym lutym. I najwyższy poziom w historii notowań, czyli od 1990 r.
Najmocniej drożały zboża i oleje roślinne, bo Ukraina i Rosja należą do ich znaczących producentów. Subindeks zbóż znalazł się najwyżej w historii notowań. W marcu urósł aż o 17,1 proc. w porównaniu z lutym. Na giełdach światowych gwałtownie drożała przede wszystkim pszenica i zboża gruboziarniste. Kukurydza, jęczmień i sorgo były najdroższe od 1990 r. Subindeks cen olejów roślinnych wystrzelił o 23,2 proc., także bijąc rekord. Szybko drożały oleje słonecznikowy i rzepakowy, ale też palmowy i sojowy.