Dlaczego żywność ekologiczna zyskuje na popularności?
Coraz większe zainteresowanie żywnością ekologiczną jest trendem występującym nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Dzieje się tak szczególnie w krajach, gdzie rośnie zamożność społeczeństwa. Konsumenci częściej niż kiedyś zwracają też uwagę na bezpieczeństwo żywności. A to daje właśnie certyfikowana żywność ekologiczna. Żywnością ekologiczną są przede wszystkim zainteresowane osoby w wieku 30-40 lat, mieszkające w dużych miastach.
Czy w ślad za rosnącym popytem na ekologiczną żywność w Polsce nadąża jej podaż?
Obserwujemy wyraźny wzrost liczby gospodarstw ekologicznych w Polsce. Nadal jednak w wielu wypadkach główną motywacją dla zdobycia certyfikatów przez rolników nie jest chęć wprowadzenia produktów na rynek, ale uzyskanie dodatkowych dotacji. Stąd tak duży udział ekologicznych łąk i pastwisk w Polsce. Obecnie trwają dyskusje, co zrobić aby wspierać aktywnych rolników ekologicznych oraz dobrze zorganizowane gospodarstwa produkujące żywność w jakości ekologicznej. Pomimo ograniczonego zaplecza surowcowego w Polsce przybywa przetwórni ekologicznych. Jest ich już niemal 300.
Będą powstawać kolejne?