Mamy nowy rekord w eksporcie żywności z Polski - piszą analitycy banku Pekao S.A. Na rynki zagraniczne trafiły w 2022 r. polskie produkty o łącznej wartości 47,6 mld euro. To gigantyczna kwota, robi wrażenie też dynamika wzrostu: eksport wzrósł o 27 proc. rok do roku.
W ciągu ostatniego, nie najłatwiejszego roku, eksport wykazał swoją rolę w napędzaniu przychodów branży spożywczej i wzrosło jego znaczenie w strukturze przychodów krajowych firm.
Czytaj więcej
Produkt krajowy brutto Polski zmalał w I kwartale realnie o 0,3 proc. rok do roku po zwyżce o 2,3...
To dobre wiadomości, ale wytłumaczenie ma jednak w tle kryzys: motorem wzrostu były wysokie ceny żywności na rynku światowym oraz europejskim. Ten efekt - jak pisze Pekao - był również zauważalny w pierwszych miesiącach 2023 roku, gdy w styczniu i lutym wartość sprzedaży z Polski była wyższa o 29 proc. w ujęciu rocznym. Ale gdy w marcu dynamika zaczęła hamować i wyniosła już tylko 16 proc., tempo całego kwartału osiągnęło poziom "zaledwie" 23 proc.
Nie oznacza to, że eksporterzy gorzej sobie radzą. Na wyniki marca wpłynęła mocno rosnąca baza cen w eksporcie, które w ubiegłym roku, po wybuchu wojny w Ukrainie zaczęły w marcu rosnąć, więc różnica między cenami w marcu obecnego i ubiegłego roku jest mniejsza niż w poprzednich miesiącach, gdy ceny odnosiły się jeszcze do cen z czasów "przedwojennych". - W kolejnych miesiącach efekt wysokiej bazy z 2022 roku będzie coraz bardziej widoczny, zmniejszając dynamikę wzrostu wartości - pisze Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych w Pekao.