Londyn: Studenci nie dostaną wołowiny. Powód? Zmiany klimatu

Burgery wołowe, burrito i inne studenckie posiłki zniknęły z menu Goldsmiths University w Londynie. Powód? Uniwersytet walczy w ten sposób z globalnym ociepleniem. Uczelnia chce osiągnąć neutralność węglową do 2025 roku.

Publikacja: 13.08.2019 14:24

Londyn: Studenci nie dostaną wołowiny. Powód? Zmiany klimatu

Foto: Stock Adobe

Uczelnia rezygnując z wołowiny z menu chce przyczynić się do walki z kryzysem klimatycznym.

Zmiany w menu wejdą w życie we wrześniu i obejma wszystkie kantyny, kawiarnie, a także stoiska z jedzeniem na terenie uczelni.

Studenci będą musieli też dopłacać 10 pensów do wody w plastikowych butelkach i plastikowych kubków jednorazowego użytku, co ma zniechęcać ich do sięgania po nie. Zebrane w ten sposób pieniądze trafią na specjalny fundusz "zielonej inicjatywy".

Rektor uczelni, Frances Corner w specjalnym oświadczeniu napisała, że "zadeklarowanie klimatycznego stanu wyjątkowego (Izba Gmin ogłosiła taki stan wyjątkowy przed kilkoma miesiącami - red.) nie może być tylko pustymi słowami".

"Naprawdę wierzę, że w obliczu decydującego momentu w historii świata Goldsmiths staje ramię w ramię z innymi organizacjami, które chcą bić na alarm i podejmować pilne działania w celu redukcji emisji dwutlenku węgla" - dodaje Corner.

Jak czytamy w CNN hodowcy krów są odpowiedzialni za emisję 41 proc. gazów cieplarnianych wynikających z hodowli zwierząt. Hodowla zwierząt odpowiada za emisję 14,5 proc. wszystkich gazów cieplarnianych.

Uczelnia rezygnując z wołowiny z menu chce przyczynić się do walki z kryzysem klimatycznym.

Zmiany w menu wejdą w życie we wrześniu i obejma wszystkie kantyny, kawiarnie, a także stoiska z jedzeniem na terenie uczelni.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”