- Celem programu jest wypracowanie koncepcji działania, w perspektywie do 2020 roku, umożliwiającej rozwój krajowego sektora rolno – żywnościowego – powiedział podczas czwartkowej konferencji prasowej Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa. – Ma też umożliwić usystematyzowanie oraz zbieranie informacji o podejmowanych inicjatywach oraz kierunkach działania w tym zakresie – dodał.
Program koncentruje się na dziewięciu rynkach rolnych: zbożach, rzepaku, wieprzowinie, wołowinie, drobiu, mleku i jego przetworach, cukrze, owocach i warzywach oraz tytoniu.
– Zasadniczym celem programu będzie doprowadzenie do sytuacji, w której Polska będzie silnym rolniczo producentem na wszystkich dziewięciu wymienionych w programie rynkach, a rolnicy będą mogli uzyskiwać wystarczające dochody, aby tę produkcję prowadzić, być konkurencyjnymi i sprzedawać swoje produkty po dobrych cenach zarówno na rynku krajowym, jak i rynkach zagranicznych – podkreślił Jacek Bogucki, sekretarz stanu w resorcie rolnictwa.
Jacek Bogucki zaznaczył także, że jest to program dla rolnictwa i ma powstać z udziałem środowiska rolniczego. Krzysztof Jurgiel poinformował, że debata ma potrwać do dwóch miesięcy, a program miałby zostać ostatecznie przyjęty w październiku lub listopadzie tego roku.
- To dokument dynamiczny, który ma być dostosowany do zmieniającej się sytuacji rynkowej – zaznaczył Jacek Bogucki.