Reklama

FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku

Światowe ceny podstawowych grup żywności wzrosły w marcu z najniższego poziomu od 3 lat, po 7 kolejnych miesiącach spadku, bo oleje roślinne, mięso i nabiał zdrożały bardziej od spadku cen zbóż i cukru podała Organizacja NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie. Ich wskaźnik wyniósł 118,3 pkt wobec 117 pkt w lutym, był niższy o 9,9 pkt/7,7 proc. od wskaźnika sprzed roku i najniższy od lutego 2021.

Publikacja: 07.04.2024 08:52

Ceny żywności rosną

Ceny żywności rosną

Foto: Adobe Stock

27,7 pkt (20 proc.) względem marca 2023. Był to trzeci kolejny spadek głównie na skutek dużej konkurencji w eksporcie Unii Europejskiej, Rosji i USA. Duża podaż, anulowany zakup pszenicy przez Chiny w Australii i USA wywarły presję na ceny, a pomyślne perspektywy plonów w Rosji i USA też zrobiły swoje. Ceny kukurydzy minimalnie wzrosły z powodu większego zainteresowania Chin, gdy Ukraina i inne kraje miały problemy logistyczne. Wzrost cen został jednak zmniejszony na skutek trwających żniw kukurydzianych w Argentynie i Brazylii. Co do innych zbóż, to jęczmień staniał, a sorgo zdrożało. Wskaźnik cen ryżu zmalał o 1,7 proc. głównie na skutek mniejszego popyty w imporcie.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Przemysł spożywczy
Wojna o piwo i „małpki” w Sejmie. Kto zyska na zakazie reklam?
Reklama
Reklama