Mikroplastik w wodzie pitnej nie stanowi na razie zagrożenia

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała, że poziom mikroplastików w wodzie pitnej nie jest jeszcze niebezpieczny dla ludzi. Jednocześnie wezwano do dalszych badań nad potencjalnym przyszłym ryzykiem.

Aktualizacja: 22.08.2019 10:14 Publikacja: 22.08.2019 09:55

Mikroplastik w wodzie pitnej nie stanowi na razie zagrożenia

Foto: Flickr/Oregon State University

W swoim pierwszym raporcie na temat wpływu mikroplastików na zdrowie człowieka, WHO przyjrzała się specyficznemu wpływowi mikroplastików w wodzie z kranu i butelkowanej.

Bruce Gordon, koordynator WHO ds. wody i urządzeń sanitarnych, powiedział, że obecnie ryzyko jest niskie.

Organizacja stwierdziła , że dane na temat obecności mikroplastików w wodzie pitnej są obecnie ograniczone. Jednocześnie niewiele jest wiarygodnych badań, co utrudnia analizę wyników.

WHO wezwała naukowców do przeprowadzenia dogłębnej analizy mikroplastików i ich potencjalnego wpływu na ludzkie zdrowie. Zaapelowano również o powstrzymanie rozprzestrzeniania mikroplastiku.

Stwierdzono, że mikroplastiki większe niż 150 mikrometrów prawdopodobnie nie zostaną wchłonięte przez organizm ludzki. Szansę na wchłonięcie nanowymiarowych cząsteczek są większe, ale dane w tej kwestii są ograniczone.

- Musimy pilnie dowiedzieć się więcej na temat wpływu mikrotworzyw na zdrowie, ponieważ są one wszędzie - również w wodzie pitnej - mówi Maria Neira, dyrektor Departamentu Zdrowia Publicznego w WHO.

W swoim pierwszym raporcie na temat wpływu mikroplastików na zdrowie człowieka, WHO przyjrzała się specyficznemu wpływowi mikroplastików w wodzie z kranu i butelkowanej.

Bruce Gordon, koordynator WHO ds. wody i urządzeń sanitarnych, powiedział, że obecnie ryzyko jest niskie.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”