Rz: W Polsce wciąż rośnie zarówno spożycie, jak i produkcja drobiu. Skąd się bierze popularność kurczaków w Polsce?
Ewa Rembiałkowska
: W dużym stopniu wynika to z tradycji, ponieważ kurczaki były zawsze najbardziej dostępnym rodzajem mięsa na obszarach wiejskich, a jesteśmy społeczeństwem bardziej rolniczym niż przemysłowym. Te zwyczaje przenosimy do miasta. Drugą przyczyną jest cena, kurczaki należą do najtańszego rodzaju mięsa na rynku, tym samym są bardzo popularne. Poza tym mięso drobiowe jest uważane przez dietetyków za lżejsze niż mięso wieprzowe czy wołowe.
Czy kurczaki są faktycznie tak zdrowe, jak mówią dietetycy?
Jeśli chodzi o ilość tłuszczu i strawność, to z pewnością tak. Jednak masowy tucz drobiu w Polsce i całej Europie jest oparty na importowanej soi modyfikowanej genetycznie. Na skutek odpowiedniej gry rynkowej, którą prowadzą międzynarodowe koncerny, ta pasza jest zdecydowanie tańsza niż inne źródła białka. Polscy producenci drobiu zaczęli przechodzić na soję około 10 lat temu.