Rekordowe zainteresowanie weganizmem

Analiza zapytań w wyszukiwarkach mówi jasno – weganizm staje się coraz bardziej popularny.

Publikacja: 16.09.2020 15:22

Rekordowe zainteresowanie weganizmem

Foto: Adobe Stock

Rok 2020 to czas wielkich i małych zmian spowodowanych pandemią, która dotyka praktycznie wszystkich sfer życia. To nie tylko zagrożenie, ale także okazja do tego, by dokonać reform w swoim życiu i diecie, na co wskazuje analiza przeprowadzona przez serwis Chef's Pencil. Okazuje się, że ludzie na całym świecie zwracają większą uwagę na to co jedzą i chętniej niż kiedykolwiek próbują wegańskich przepisów i dań.

Redakcja Chef's Pencil przeanalizowała dane z Google Trends, by sprawdzić, w jaki sposób pandemia wpłynęła na weganizm na świecie. Okazało się, że zainteresowanie całkowicie roślinną dietą bije rekordy zainteresowania. Wydaje się wręcz, że pandemia podkręciła zainteresowanie – gwałtownie wzrosła liczba zapytań w Google o wegańskie przepisy. Impossible Foods, jeden z największych producentów żywności z roślin (w tym odpowiedników mięsa) poinformował o rekordowej sprzedaży w 2020. Wszystko wskazuje na to, że zainteresowanie weganizmem rośnie, jak na drożdżach.

I nie dotyczy to tylko USA, gdzie rośnie ono relatywnie wolniej niż w innych krajach, które zostały poddane analizie serwisu Chef's Pencil. Wzrost popularności wegańskiej kuchni widać najmocniej w Wielkiej Brytanii, Australii, Izraelu, Austrii, Nowej Zelandii i w Niemczech. Ale w stronę roślinnej diety zwracają też swoją uwagę mocniej Szwedzi, Szwajcarzy czy Kanadyjczycy.

W Wielkiej Brytanii wzrost popularności weganizmu to zasługa intensywnych kampanii takich, jak Vegenuary (Vegestyczeń). Zjednoczone Królestwo dzierży też palmę pierwszeństwa, jeżeli chodzi o wielkość populacji wegan w stosunku do całości populacji, a zaraz za nim jest była kolonia, Australia (która do niedawna była pierwsza). Co ciekawe, Australia, w której popularność weganizmu gwałtownie rośnie od wielu lat nadal jest też krajem, w którym konsumuje się mięso w ilościach znacznie powyżej światowej średniej per capita.

Znaczący udział wegan w populacji ma już też Izrael, gdzie aż 5 procent obywateli deklaruje się jako weganie. W przechodzeniu na weganizm Izraelczykom pomaga żydowska tradycja koszeru, która uczy oddzielania rodzajów żywności i zwracania uwagi na to, co się je.

Dla niektórych zaskoczeniem może być rosnąca popularność weganizmu w Niemczech i Austrii, których narodowe kuchnie, podobnie jak polska, wypełnione są mięsnymi daniami, a tradycyjne festyny kojarzą się z różnymi rodzajami pieczonych, grillowanych czy smażonych kiełbas i piwem. A jednak w oby tych krajach procent wegan rośnie, a liczba restauracji, w których nie zjemy mięsnych dań także jest coraz większa.

Rosnąca popularność roślinnej diety, to zasługa rosnącej świadomości konsumentów. Odnosi się to zarówno do świadomości ekologicznej – produkcja żywności tylko z roślin to mniej zanieczyszczeń i mniejsze zużycie wody, ale także etycznej – mniejsze spożycie mięsa, to mniej zwierząt zabijanych dla zaspokojenia głodu i łakomstwa.

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego