Reklama
Rozwiń
Reklama

Kolejny francuski Sylwester bez ostryg z Arcachon

Francuzi są znów pozbawieni na Sylwestra ostryg z Zatoki Arcachon, bo wywołują poważny rozstrój żołądka i zakażenie przewodu pokarmowego. To tragedia dla konsumentów i hodowców. W polskich warunkach oznaczałoby to brak śledzia i karpia na Wigilię.

Publikacja: 28.12.2023 19:02

Kolejny francuski Sylwester bez ostryg z Arcachon

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

To ciężki cios dla hodowców, kryzys bez precedensu, kolejny poważny kryzys po 2006 r. i wiośnie 2012 r. - wybijały w tytułach swych informacji francuskie portale, radiostacje, kanały telewizyjne i prasa o decyzji prefekta regionu Gironde i władz sanitarnych dotyczącej zakazu sprzedaży ostryg z basenu Arcachon na kilka dni przez uroczystą sylwestrową kolacją i rodzinnym posiłkiem w Nowy Rok.

Ostrygi z tego akwenu zostały 27 grudnia uznane za nie nadające się do spożycia ze względu na ryzyko sanitarne. Państwowa agencja bezpieczeństwa żywności AFSSA poinformowała o licznych przypadkach zbiorowego zatrucia pokarmowego w czasie świąt. Prefektura wyjaśniła, że przyczyną tego był norowirus w hodowlanych ostrygach, nazywany często zatruciem pokarmowym albo grypą żołądkową. Zbieranie ostryg indywidualnie i z miejsc hodowli zostało zawieszone do odwołania, skorupiaki które pojawiły się już w handlu należy wycofać z rynku, a kupione wyrzucić. Zakaz spożywania dotyczy też wszelkich skorupiaków (małż: moules, palourdes...) pochodzących z Zatoki Arcachon.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama