Reklama

Kolejny francuski Sylwester bez ostryg z Arcachon

Francuzi są znów pozbawieni na Sylwestra ostryg z Zatoki Arcachon, bo wywołują poważny rozstrój żołądka i zakażenie przewodu pokarmowego. To tragedia dla konsumentów i hodowców. W polskich warunkach oznaczałoby to brak śledzia i karpia na Wigilię.

Publikacja: 28.12.2023 19:02

Kolejny francuski Sylwester bez ostryg z Arcachon

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

To ciężki cios dla hodowców, kryzys bez precedensu, kolejny poważny kryzys po 2006 r. i wiośnie 2012 r. - wybijały w tytułach swych informacji francuskie portale, radiostacje, kanały telewizyjne i prasa o decyzji prefekta regionu Gironde i władz sanitarnych dotyczącej zakazu sprzedaży ostryg z basenu Arcachon na kilka dni przez uroczystą sylwestrową kolacją i rodzinnym posiłkiem w Nowy Rok.

Ostrygi z tego akwenu zostały 27 grudnia uznane za nie nadające się do spożycia ze względu na ryzyko sanitarne. Państwowa agencja bezpieczeństwa żywności AFSSA poinformowała o licznych przypadkach zbiorowego zatrucia pokarmowego w czasie świąt. Prefektura wyjaśniła, że przyczyną tego był norowirus w hodowlanych ostrygach, nazywany często zatruciem pokarmowym albo grypą żołądkową. Zbieranie ostryg indywidualnie i z miejsc hodowli zostało zawieszone do odwołania, skorupiaki które pojawiły się już w handlu należy wycofać z rynku, a kupione wyrzucić. Zakaz spożywania dotyczy też wszelkich skorupiaków (małż: moules, palourdes...) pochodzących z Zatoki Arcachon.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
USA nałożyły na Brazylię 50-proc. cła. Kawa zamiast do Stanów pojedzie do Chin
Przemysł spożywczy
Niemieckie browary w kryzysie. Niemcy piją coraz mniej piwa
Przemysł spożywczy
TikTok wypromował kolejny produkt spożywczy. Producenci nie nadążają z produkcją
Przemysł spożywczy
Coca-Cola potwierdziła słowa Donalda Trumpa. Szykuje nowe produkty
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa w Polsce mają wiele kłopotów. Ale stoi przed nimi ważna szansa
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama