Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 28.08.2025 15:52 Publikacja: 28.12.2023 19:02
Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP
To ciężki cios dla hodowców, kryzys bez precedensu, kolejny poważny kryzys po 2006 r. i wiośnie 2012 r. - wybijały w tytułach swych informacji francuskie portale, radiostacje, kanały telewizyjne i prasa o decyzji prefekta regionu Gironde i władz sanitarnych dotyczącej zakazu sprzedaży ostryg z basenu Arcachon na kilka dni przez uroczystą sylwestrową kolacją i rodzinnym posiłkiem w Nowy Rok.
Ostrygi z tego akwenu zostały 27 grudnia uznane za nie nadające się do spożycia ze względu na ryzyko sanitarne. Państwowa agencja bezpieczeństwa żywności AFSSA poinformowała o licznych przypadkach zbiorowego zatrucia pokarmowego w czasie świąt. Prefektura wyjaśniła, że przyczyną tego był norowirus w hodowlanych ostrygach, nazywany często zatruciem pokarmowym albo grypą żołądkową. Zbieranie ostryg indywidualnie i z miejsc hodowli zostało zawieszone do odwołania, skorupiaki które pojawiły się już w handlu należy wycofać z rynku, a kupione wyrzucić. Zakaz spożywania dotyczy też wszelkich skorupiaków (małż: moules, palourdes...) pochodzących z Zatoki Arcachon.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Brazylia walczy z cłami, które narzucił Donald Trump. Złożyła właśnie skargę w WTO, a ogromne ilości kawy przeki...
Niemcy piją mniej piwa. Sprzedaż spadła do najniższego poziomu od ponad trzech dekad. Niemieckie browary widzą j...
TikTok wypromował zapomniany i ignorowany produkt spożywczy – twaróg. Przez lata był on pomijany, relegowany do...
Najbardziej rozpoznawalna marka napoju gazowanego na świecie opublikowała bardzo dobre wyniki za drugi kwartał....
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Branża mięsa zmaga się z wieloma wyzwaniami: od kłopotów z popytem, poprzez epidemię po wzrost kosztów produkcji...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas