Kolejny francuski Sylwester bez ostryg z Arcachon

Francuzi są znów pozbawieni na Sylwestra ostryg z Zatoki Arcachon, bo wywołują poważny rozstrój żołądka i zakażenie przewodu pokarmowego. To tragedia dla konsumentów i hodowców. W polskich warunkach oznaczałoby to brak śledzia i karpia na Wigilię.

Publikacja: 28.12.2023 19:02

Kolejny francuski Sylwester bez ostryg z Arcachon

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

To ciężki cios dla hodowców, kryzys bez precedensu, kolejny poważny kryzys po 2006 r. i wiośnie 2012 r. - wybijały w tytułach swych informacji francuskie portale, radiostacje, kanały telewizyjne i prasa o decyzji prefekta regionu Gironde i władz sanitarnych dotyczącej zakazu sprzedaży ostryg z basenu Arcachon na kilka dni przez uroczystą sylwestrową kolacją i rodzinnym posiłkiem w Nowy Rok.

Ostrygi z tego akwenu zostały 27 grudnia uznane za nie nadające się do spożycia ze względu na ryzyko sanitarne. Państwowa agencja bezpieczeństwa żywności AFSSA poinformowała o licznych przypadkach zbiorowego zatrucia pokarmowego w czasie świąt. Prefektura wyjaśniła, że przyczyną tego był norowirus w hodowlanych ostrygach, nazywany często zatruciem pokarmowym albo grypą żołądkową. Zbieranie ostryg indywidualnie i z miejsc hodowli zostało zawieszone do odwołania, skorupiaki które pojawiły się już w handlu należy wycofać z rynku, a kupione wyrzucić. Zakaz spożywania dotyczy też wszelkich skorupiaków (małż: moules, palourdes...) pochodzących z Zatoki Arcachon.

Zakaz uderzy najmocniej hodowców, dla których koniec roku jest szczytem sezonu. Dla tych, którzy współpracują z supermarketami na okres tych świąt przypada połowa sprzedaży, z tego dwie trzecie przed świętami i jedna trzecia na Sylwestra - powiedial agencji AFP jeden z nich, Thierry Lafon z Gujan-Mestras. - Natychmiast odczujemy utratę przychodów i późniejszą falę, bo ostrygi, których nie sprzedamy teraz, pojawią się później na rynku w nadmiarze. To żywy produkt, nie można go odłożyć na półkę i mówić, że sprzeda się później - dodał.

Zakaz zbierania i sprzedaży może zostać zniesiony dopiero po dwóch testach, które potwierdzą powrót do normalnej sytuacji - ogłosił prefekt Gironde, Francis Idrac. Następny test przewidziano 14 sierpnia.

Z Zatoki Arcachon pochodzi co roku ok. 8-12 tys. ton ostryg, 10 proc. krajowej produkcji. Regiony Charente-Maritime i Gironde dostarczają połowę francuskich ostryg, zajmuje się tym ok. 1300 firm dających bezpośrednie zatrudnienie 3 tysiącom ludzi. Krajowa produkcja wynosi 110 tys. ton, zajmuje się tym ok. 4 tys. firm głównie rodzinnych, a pracuje w nich 11 tys. ludzi. Francja zajmuje czwarte miejsce na świecie, za Chinami, Koreą i Japonią.

Organizacja regionalnych hodowców ostryg CRCAA spodziewa się bezprecedensowego kryzysu gospodarczego i zastanawia się, kto zapłaci za to. Winą za skażenie ośrodków hodowli obarczyła przelanie się systemu ścieków wodą z ulewnych opadów. Trwały półtora miesiąca. Kanały ściekowe nie były w stanie odprowadzić do odstojników nadmiaru brudnej wody, która trafiła bezpośrednio do morza i skaziła środowisko.

Nie jest to pierwszy przypadek problemów z ostrygami. Od 2005 r. małże i inne skorupiaki z basenu Arcachon nie nadają się do spożycia z powodów sanitarnych. Najczęściej zdarza się to na wiosnę, gdy dochodzi do ocieplania się wody morskiej i rozrostu trujących mikroalg, bruzdnic (Dinophysis).

Największy kryzys w Arcachon i Ławie Arquin (Banc d'Arquin) był w 2006 r., dotyczył ostryg i małż, trwał od 21 sierpnia do 11 listopada. Na wiosnę 2012 r. pojawiły się w zatoce trujące algi, kolejny raz pod koniec maja 2018 r. Organizacja Infremer ds. nadzoru stanu sanitarnego ostryg i małż stwierdziła podwyższoną zawartość toksyn, władze zakazały sprzedaży tych skorupiaków. Część hodowców jadła je na własne ryzyko, twierdzili, że były smaczne, inni zaopatrywali się w regionach nie objętych zakazem sprzedaży, aby mieć coś do handlowania.

W 2008 r. pojawił się po raz pierwszy herpeswirus typu 1 (OsHV-1) niszczący zwłaszcza młode ostrygi. Nie ma go na razie w Azji, naukowcy mają więc nadzieję, że uda się wyhodować odmianę bardziej odporną.

To ciężki cios dla hodowców, kryzys bez precedensu, kolejny poważny kryzys po 2006 r. i wiośnie 2012 r. - wybijały w tytułach swych informacji francuskie portale, radiostacje, kanały telewizyjne i prasa o decyzji prefekta regionu Gironde i władz sanitarnych dotyczącej zakazu sprzedaży ostryg z basenu Arcachon na kilka dni przez uroczystą sylwestrową kolacją i rodzinnym posiłkiem w Nowy Rok.

Ostrygi z tego akwenu zostały 27 grudnia uznane za nie nadające się do spożycia ze względu na ryzyko sanitarne. Państwowa agencja bezpieczeństwa żywności AFSSA poinformowała o licznych przypadkach zbiorowego zatrucia pokarmowego w czasie świąt. Prefektura wyjaśniła, że przyczyną tego był norowirus w hodowlanych ostrygach, nazywany często zatruciem pokarmowym albo grypą żołądkową. Zbieranie ostryg indywidualnie i z miejsc hodowli zostało zawieszone do odwołania, skorupiaki które pojawiły się już w handlu należy wycofać z rynku, a kupione wyrzucić. Zakaz spożywania dotyczy też wszelkich skorupiaków (małż: moules, palourdes...) pochodzących z Zatoki Arcachon.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość