- opis hotelu potwierdzający stopień spełnienia przez ten obiekt wymagań dla rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca, w tym o zakresie usług gastronomicznych,
- wskazanie osoby upoważnionej do reprezentowania wnioskodawcy w postępowaniu o ustalenie rodzaju i nadanie kategorii oraz
- wskazanie zaszeregowania do określonego rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca.
Marszałek województwa może ustalić wzór ankiety stanowiącej załącznik do wniosku oraz stwierdzającej stopień spełnienia przez dany obiekt wymagań dla rodzaju i kategorii, o które ubiega się wnioskodawca. W takim przypadku nie trzeba umieszczać opisu obiektu w składanym wniosku (por. np. http://www.bip.umww.pl).
Do wniosku trzeba dołączyć dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań budowlanych, przeciwpożarowych i sanitarnych oraz dowód wniesienia przez przedsiębiorcę opłaty za dokonanie oceny spełniania wymagań przez dany hotel. Spełnienie wymagań budowlanych dokumentuje się:
- książką obiektu budowlanego przeznaczoną do zapisów dotyczących przeprowadzanych badań i kontroli stanu technicznego, remontów i przebudowy oraz przedstawioną do wglądu organowi dokonującemu oceny danego obiektu, oraz
- ostateczną decyzją o pozwoleniu na budowę wraz z zaświadczeniem właściwego organu administracji architektoniczno-budowlanej o dokonanym zgłoszeniu zmiany sposobu użytkowania obiektu lub jego części, w stosunku do którego właściwy organ nie wniósł sprzeciwu, lub ostateczną decyzją o pozwoleniu na użytkowanie obiektu, a w przypadku obiektów budowlanych wzniesionych przed 1 kwietnia 1995 r., które utraciły wymienione dokumenty – opinią rzeczoznawcy budowlanego stwierdzającą bezpieczeństwo użytkowania danego obiektu.
Natomiast spełnienie wymagań:
- przeciwpożarowych dokumentuje się opinią właściwego miejscowo komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, a
- sanitarnych – opinią właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.
Opłaty za ocenę spełniania przez obiekt wymagań niezbędnych do zaszeregowania określa rozporządzenie ministra sportu i turystyki z 29 grudnia 2010 r. w sprawie opłat związanych z zaszeregowaniem obiektu hotelarskiego. Taka opłata wynosi:
- 1500 zł – dla oceny hoteli kategorii oznaczonej czterema i pięcioma gwiazdkami,
- 1000 zł – dla oceny hoteli kategorii oznaczonej trzema gwiazdkami,
- 600 zł – dla oceny hoteli kategorii oznaczonej jedną i dwiema gwiazdkami.
Trzeba także uiścić opłatę skarbową za wydanie decyzji w kwocie 10 zł.
Przed wydaniem decyzji o zaszeregowaniu do rodzaju oraz nadaniu kategorii obiekt hotelarski podlega ocenie co do spełnienia wymagań przewidzianych przepisami. Jeśli ta ocena jest pozytywna, marszałek województwa dokonuje w formie decyzji zaszeregowania obiektu. Na podstawie przekazywanych przez marszałków województw danych dotyczących skategoryzowanych obiektów hotelarskich na stronie internetowej ministra sportu i turystyki (www.turystyka.gov.pl) zamieszcza się te informacje w Centralnym Wykazie Obiektów Hotelarskich. Wykaz ten jest jawny.
Krok 4.
Pamiętaj o oznaczeniu hotelu
W u.u.t. przewidziano, że w hotelu trzeba umieścić na widocznym miejscu:
- nazwę oraz siedzibę lub imię i nazwisko, a także adres przedsiębiorcy świadczącego usługi w tym obiekcie,
- tablicę określającą rodzaj i kategorię obiektu,
- informację o zakresie świadczonych usług wraz z podstawowymi cenami,
- informację o przystosowaniu obiektu do obsługi niepełnosprawnych.
Dane o rodzaju i kategorii obiektu oraz przystosowaniu go do potrzeb niepełnosprawnych trzeba umieścić również na zewnątrz hotelu.
podstawa prawna: art. 3 pkt 1, art. 35–45 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (tekst jedn. DzU z 2014 r., poz. 196)
podstawa prawna: art. 601 § 4 pkt 2-2a ustawy z 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń (tekst jedn. DzU z 2013 r., poz. 482 ze zm.)
podstawa prawna: załącznik do ustawy z 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (tekst jedn. DzU z 2014 r., poz. 1628)
podstawa prawna: art. 64 oraz załącznik do ustawy z 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (tekst jedn. DzU z 2013 r., poz. 1409 ze zm.)
podstawa prawna: rozporządzenie ministra gospodarki i pracy z 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (tekst jedn. DzU z 2006 r., nr 22, poz. 169 ze zm.)
podstawa prawna: rozporządzenie ministra sportu i turystyki z 29 grudnia 2010 r. w sprawie opłat związanych z zaszeregowaniem obiektu hotelarskiego (DzU z 2011 r., nr 10, poz. 54)