Restauracje i kawiarnie poinformują o alergenach w żywności

Od dzisiaj, tj. od 13 grudnia 2014r. wszystkie placówki gastronomiczne mają obowiązek informować klientów, jeżeli oferowane przez nich dania zawierają składniki najczęściej wywołujące alergie.

Aktualizacja: 13.12.2014 19:52 Publikacja: 13.12.2014 17:17

Restauracje i kawiarnie poinformują o alergenach w żywności

Foto: www.sxc.hu

Gluten, jaja, seler, orzechy, ziarna sezamu, czy soja, a także owoce morza, to przykłady produktów najczęściej wywołujących reakcje alergiczne. Czasem jest to drobna wysypka, ale czasem znaczny obrzęk lub inna reakcja, w skrajnych przypadkach prowadząca do śmierci osoby wrażliwej na dany produkt.

Dla osób poważnie uczulonych, każda wizyta w restauracji lub barze szybkiej obsługi jest dużym wyzwaniem. Ba, można powiedzieć, że ryzykują one życiem, kiedy decydują się na zjedzenie posiłku, nie mając pełnej informacji o jego składzie.

Od 13 grudnia 2014r powinno być bezpieczniej. Tego dnia weszły bowiem w życie przepisy unijnego rozporządzenia, które zobowiązuje wszystkich restauratorów, pracowników kawiarni, jak i barów szybkiej obsługi do podawania składu oferowanych przez nich produktów, jeżeli te zawierają wskazane alergeny. Oznacza to, że taka informacja powinna być wyraźnie podana w menu albo kelner powinien być w stanie wyjaśnić, co jest w składzie produktu. Od dzisiaj nie może więc powiedzieć, że nie wie, czy w posiłku występują składniki najczęściej wywołujące reakcje alergiczne.

Zgodnie z rozporządzeniem, konsument ma prawo dowiedzieć się, czy w produkcie występują:

- zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut),

- skorupiaki,

- jaja,

- ryby,

- orzeszki ziemne (arachidowe),

- soja,

- mleko (łącznie z laktozą)

- orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia lub orzechy queensland,

- seler,

- gorczyca,

- nasiona sezamu,

- łubin,

- mięczaki

- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

Warto zaznaczyć, że wyliczenie to wskazuje nie tylko na konkretne produkty, ale także większość ich pochodnych. Szczegółowy ich wykaz znajduje się w załączniku do rozporządzenia.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011ro w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UE nr L 304 z dnia 22 listopada 2011r.)

Gluten, jaja, seler, orzechy, ziarna sezamu, czy soja, a także owoce morza, to przykłady produktów najczęściej wywołujących reakcje alergiczne. Czasem jest to drobna wysypka, ale czasem znaczny obrzęk lub inna reakcja, w skrajnych przypadkach prowadząca do śmierci osoby wrażliwej na dany produkt.

Dla osób poważnie uczulonych, każda wizyta w restauracji lub barze szybkiej obsługi jest dużym wyzwaniem. Ba, można powiedzieć, że ryzykują one życiem, kiedy decydują się na zjedzenie posiłku, nie mając pełnej informacji o jego składzie.

Konsumenci
Paliwo będzie droższe o 50 groszy na litrze, rachunki za gaz o jedną czwartą
Praca, Emerytury i renty
Krem z filtrem, walizka i autoresponder – co o urlopie powinien wiedzieć pracownik
Podatki
Wykup samochodu z leasingu – skutki w PIT i VAT
Nieruchomości
Jak kwestionować niezgodne z prawem plany inwestycyjne sąsiada? Odpowiadamy
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Nieruchomości
Wywłaszczenia pod inwestycje infrastrukturalne. Jakie mamy prawa?