Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów ze źródła przychodów lub w celu zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 16 ust. 1 ustawy o CIT (art. 15 ust. 1 zdanie pierwsze ustawy o CIT).
W analizowanym przypadku, wydatki pozostają w związku przyczynowo-skutkowym z osiąganymi przez niego przychodami. Celem poniesionych wydatków jest poprawa jakości wykonywanej pracy, zdrowia oraz samopoczucia pracowników i współpracowników, co wpływa również na zwiększenie motywacji do pracy oraz gwarantuje realizacje zadań spółki na najwyższym poziomie. Zapewnienie cateringu pozwoli z kolei szybciej i sprawniej zrealizować cele biznesowe założone przez spółkę, co może przełożyć się na uzyskiwane przez spółkę przychody. Ponadto, istotna jest optymalizacja czasu zamawiania cateringu, pracownicy i współpracownicy nie muszą opuszczać miejsca pracy, jednocześnie nie poświęcając czasu na poszukiwania miejsca, w którym mogli posiłek zamówić i zjeść. Opisane wydatki zostały poniesione przez spółkę i nie zostały jej w jakikolwiek sposób zwrócone. Są też udokumentowane fakturami wystawionymi na spółkę.