Spółka osobowa, która jest zarejestrowanym czynnym podatnikiem VAT, zajmuje się głównie świadczeniem usług związanych z wyżywieniem na rzecz osób fizycznych. Prowadzi cztery lokale. W ich ofercie znajdują się m.in.: przekąski, napoje zimne i gorące i alkohole. Wszystkie są przeznaczone do spożycia na miejscu. We wniosku spółka podkreśliła, że sprzedaje napoje i przekąski, realizując jednocześnie na rzecz klientów dodatkowe czynności, które mają zapewnić komfortowe spożycie. Klient płaci jedną cenę wynikającą z cennika (ceny podane są w kwotach brutto i zawierają VAT). Jeśli nabywa w lokalu produkt żywnościowy, to uzyskuje również dodatkowe świadczenia, m.in. przygotowanie i podanie produktu żywnościowego zgodnie z zamówieniem, możliwość spożycia w komfortowych pomieszczeniach, szatnię, oświetlenie, internet. Firma podkreśliła, że gdy sprzedaje np. kawę do konsumpcji na miejscu za 10 zł brutto, to odpowiada to wartości kawy oraz czynności dodatkowych. We wniosku zapytała m.in., czy w świetle art. 29a ustawy o VAT podstawą opodatkowania świadczenia, obejmującego wydanie produktu żywnościowego wymienionego w poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie obniżonych stawek wraz z wykonaniem czynności dodatkowych, jest cena (netto) płacona przez klienta za całość świadczenia.