Niemcy odpadli w fazie grupowej mundialu, ale Hansi Flick zachował stanowisko selekcjonera

Hansi Flick pozostanie na stanowisku selekcjonera piłkarskiej reprezentacji Niemiec i przygotuje zespół do Euro 2024 - podał niemiecki związek piłki nożnej.

Publikacja: 07.12.2022 20:05

Hansi Flick

Foto: Glyn KIRK / AFP

Hansi Flick jest selekcjonerem reprezentacji Niemiec w piłce nożnej od lipca 2021 r., zastąpił na tym stanowisku Joachima Löwa, który rozstał się z kadrą po Euro 2020.

Na mundialu w Katarze Niemcy przegrali z Japonią 1:2, zremisowali z Hiszpanią 1:1 i wygrali z Kostaryką 4:2. Zespół Hansiego Flicka zdobył 4 pkt. i zajął trzecie miejsce w grupie E, odpadając tym samym z rozgrywek. Dla Niemców to kolejny nieudany wielki turniej - na mistrzostwach świata w 2018 r. zajęli ostatnie miejsce w grupie, na Euro 2020 przegrali w 1/8 finału z Anglią.

Mundial w Katarze: Eden Hazard kończy karierę w reprezentacji

Po dwóch meczach na mundialu w Katarze Flick, który ma kontrakt ważny do 2024 r. deklarował, że nie zamierza ustępować ze stanowiska. W środę szkoleniowiec spotkał się z władzami niemieckiego związku piłki nożnej. Po rozmowach federacja DFB wydała komunikat, w którym poinformowała, że Hansi Flick pozostanie selekcjonerem piłkarskiej reprezentacji Niemiec.

"Wszyscy jesteśmy przekonani, że Mistrzostwa Europy 2024 w naszym kraju to wielka szansa dla piłki nożnej w Niemczech" - oświadczył cytowany w komunikacie prezes DFB Bernd Neuendorf. "Naszym celem jest, aby ten turniej był sportowym sukcesem. Mamy pełne zaufanie do Hansiego Flicka, że sprosta temu wyzwaniu wraz ze swoim zespołem" - zadeklarował.

Trener Portugalii tłumaczy dlaczego zostawił Ronaldo na ławce

Flick oświadczył, że wraz ze swym sztabem pozostaje optymistycznie nastawiony do Euro 2024, które zostaną rozegrane w Niemczech. "Jako zespół możemy osiągnąć znacznie więcej, niż pokazaliśmy w Katarze" - podkreślił. "Straciliśmy tam wielką szansę, wyciągniemy z tego wnioski" - dodał.

Z komunikatu niemieckiego związku piłki nożnej wynika, że nie ma jeszcze decyzji, kto zastąpi Olivera Bierhoffa na stanowisku menedżera reprezentacji Niemiec.

Mundial 2022
Influencer świętował na murawie po zwycięstwie Argentyny. FIFA prowadzi dochodzenie
Mundial 2022
Messi wskrzesza przeszłość. Przed Argentyną otwiera się szansa na lepsze jutro