Poniedziałek
śniadanie – Rosuł z kury, Kiełbasa, pirogi z syrem i Kartof.
obiad – Barszcz Czerwony, Sztukamięs z chrzanem, Bub, potrawa z Gołębi, Legumina z Czekulady, Kaczka z Buraczkami.
Wtorek
śniadanie – Kapuśniak, Zrazy, Kasza z orkiszu.
Orkisz – prymitywny gatunek pszenicy znany już w starożytności, dziś rzadko uprawiany.
obiad – Rosół wołowy, Sztukamięs z ..., pasternak, potrawa z prosięcia, Legumina z migdałów, ontroba
Środa
śniadanie – Supa z Grochu na bulionie, pirogi z mięsem, Kurczęta.
obiad – Barszcz zabielany, Sztukamięs z musztardo, Jarmusz, potrawa z ontroby, Legumina z chleba, Prosie.
Czwartek
śniadanie – Krupnik, kotlety, Kasza Kokurydziana.
obiad – Rosuł z kaczki, Sztukamięs z Kapusto Kwaszo., groch Zielony, potrawa z gołębi, makaron Włoski, Drób lub Wołowe.
Piątek
śniadanie – powidlanka, kartofle, Kasza z drobnych Jęczm. Krupek
obiad – Supa Czekuladowa, Legumina hreczana, Jabłka z grzankami, pączki.
Subota
śniadanie – Supa winna, Jaia z chrzanem, Kasza drobna z grzybami.
obiad – Supa migdałowa, Kasza ryżowa, Szacowica, chruśnik.
y tak do 1 Marca
od 1 marca
Niedziela
śniadanie – Supa z Kurcząt lub Gołębi, Zrazy zawijane, Kasza z krup drobnych. Jęczmien.
obiad – Supa Szara z pirożkami, Sztukamięs z musztardo, na Jarzyne Szpinak, potrawa z nużek cielęcych, na legumine z Czekulady, Pieczeń Cielęca z Sałato.
Poniedziałek
śniadanie – Supa z buraków, pirogi z mięsem, kiełbasa.
obiad – Barszcz zabielany, Sztukamięs z chrzanem zabielanym, Jarzyna z Sałaty, potrawa z Gryfu, na legumine Kasza Kartoflowa, na pieczyste Gołąbki z Sokiem.
Wtorek
śniadanie – Kapuśniak, Zrazy, Kasza z orkiszu.
obiad – Rosuł cielęcy, Sztukamięs z ćwikło, Jarzyna groch zielony, potrawa z Krupek, na legumine Kasza iaglana na pianie, pieczyste – Jagnie.
Środa
śniadanie – Supa z szacowicy,
Kotlety z Kartofla ... , Kasza owarzana.
obiad – Barszcz Szary, Sztukamięs z sosem z ogurków, na Jarzyne Jarmusz, potrawa z flaczków, legumina z makaronu Włoskiego, pieczyste prosie.
Czwartek
śniadanie – Supa Cytrynowa, pirogi z mięsem opiekane lub osm., potrawka z Gołębi.
obiad – Supa szczawiowa, Sztukamięs z chrzanem opiekan., na jarzyne Galarepa, potrawka z cielęciny ... , legumina Kaszka ... z Ryżu, pieczyste Kapłun.
Piątek
śniadanie – Kasza mliczna, pierogi z syrem, Kartofle.
obiad – Supa Czekuladowa, legomina cytrynowa, na iarzyne Szparagi, wachle.
Subota
śniadanie – Supa mliczna z kluskami, Kasza hryczana sypka, Jaia z chrzanem.
obiad – Supa migdałowa, legumina Hryczana, marchew, Hruśnik.
Niedziela
śniadanie – Rosuł z kury, Kiełbasa, kasza Kokurydziana.
obiad – Supa Rakowa, Sztukamięs z musztardo, na Jarzyne Rzepa, potrawka z kurcząt, Legumina Migdałowa, pieczeń wołowa.
Poniedziałek
śniadanie – Supa winna, Kasza drobna z grzybami, ontroba.
obiad – Barszcz zabielany, Sztukamięs z chrzanem, na Jarzynę szczaw, potrawka Kotlety cielęce, legumina z chleba, pieczyste – pieczeń Cielęca z Salerami.
Wtorek
śniadanie – Buracznik, Raki, kurczęta lub gołębie pieczone.
obiad – Supa Rosuł cielęcy, Sztukamięs z ćwikło, Groch zielony, potrawa z kurcząt, kasza perłowa, pieczyste iagnie.
Środa
śniadanie – Supa z szacowicy, kotlety z kartoflami, Kasza Jęczmienna prosta.
obiad – Barszcz Szary, Sztukamięs z sosem ogurkowym, na Jarzyne Jarmusz, potrawka z flaczków, Legomina z makaronu Włoskiego, na pieczyste prosie.
y tak powtarzać przez 13 niedziel to iest od 1 Marca do 1 Czerwca
* * *
Wiele ciekawych spostrzeżeń można poczynić, uważnie czytając ten rękopis. Z pewnością dla osób nieobeznanych z dawnym porządkiem dań obiadowych zaskoczeniem będzie fakt, że pieczone mięso zwane pieczystym podawano na końcu, już po deserze – taki to był dziwny zwyczaj, który przetrwał w niektórych polskich domach jeszcze do początku XX wieku. W Babszynie na obiad zawsze serwowano sztukamięs obok innych potraw mięsnych, makaron włoski podawano częściej niż kartofle, a główną „paszę objętościową" stanowiły przeróżne kasze. Natomiast pierogi to typowe danie śniadaniowe. Ryb nie podawano wcale w tym domu położonym nad wielką rzeką – widać, to już kwestia gustu domowników. No i klimat tam był w one czasy inny, niż byśmy się spodziewali, co wyraźnie widać po tym, że sałata i szczaw pojawiają się na stole już w pierwszych dniach marca. I tak można wyszukiwać ciągle nowych i ciekawych informacji w tym starym jadłospisie... Miłej zabawy!