Embargo szkodzi branży mięsnej

Przedłużający się zakaz eksportu wieprzowiny oraz duża konkurencja szkodzi branży. Ratunkiem są nowe rynki zbytu.

Publikacja: 14.07.2015 16:52

Embargo szkodzi branży mięsnej

Foto: 123rf.com

Na koniec czerwca 2015 r. w bardzo dobrej i dobrej sytuacji finansowej było tylko 45,3 proc. firm z branży mięsnej – wynika z najnowszej analizy wywiadowni gospodarczej Bisnode Polska. Na początku 2014 r. - a więc tuż przed wprowadzeniem embarga na polską wieprzowinę przez m.in. Rosję, Białoruś, Chiny i Koreę Południową – udziały radzących sobie firm wynosiły 80,4 proc.

To właśnie zakaz eksportu mięsa wieprzowego na wiele rynków jest główną przyczyną kłopotów branży.

- Nierównowaga wynikająca z embarga pogłębia się - wyjaśnia Dariusz Formela, prezes PKM Duda. - Większość krajów unijnych, w przeciwieństwie do Polski, może nadal eksportować bez ograniczeń na rynki azjatyckie.

W efekcie, nasz rynek zalewa tańsza wieprzowina z Zachodu. Cierpią na tym najbardziej ubojnie i firmy zajmujące się rozbiorem mięsa. - Niższe ceny surowca sprzyjają natomiast marżom osiąganym przez firmy przetwarzające mięso i produkujące wędliny - wyjaśnia Michał Krajczewski, analityk Biura Maklerskiego Banku BGŻ BNP Paribas.

Zdaniem Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso kondycja branży mięsnej z pewnością się pogorszyła. Nie jest jednak tragiczna. - Nie grozi nam fala bankructw - uspokaja szef Związku Polskie Mięso.

Rynki eksportowe na Bliskim Wschodzie próbuje odzyskać polska wołowina. Jak wyjaśnia Choiński, atrakcyjne są Zjednoczone Emiraty Arabskie i Arabia Saudyjska.

- Nowych rynków zbytu poszukują także eksporterzy wieprzowiny. Próbują również sprzedać więcej mięsa w krajach unijnych - zaznacza Witold Choiński.

- Sytuację całego sektora ratuje produkcja mięsa drobiowego - zauważa Tomasz Starzyk z Bisnode Polska.

Z trudną sytuacją najlepiej radzą sobie duże firmy mięsne- podaje Bisnode. Przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 250 osób w 82 proc. są w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej. Takimi wynikami może pochwalić się natomiast tylko około 38 proc. firm mięsnych mających do 25 pracowników.

Na koniec czerwca 2015 r. w bardzo dobrej i dobrej sytuacji finansowej było tylko 45,3 proc. firm z branży mięsnej – wynika z najnowszej analizy wywiadowni gospodarczej Bisnode Polska. Na początku 2014 r. - a więc tuż przed wprowadzeniem embarga na polską wieprzowinę przez m.in. Rosję, Białoruś, Chiny i Koreę Południową – udziały radzących sobie firm wynosiły 80,4 proc.

To właśnie zakaz eksportu mięsa wieprzowego na wiele rynków jest główną przyczyną kłopotów branży.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
„Nowy gaz” coraz mocniej uzależnia UE od Rosji. Mocne narzędzie szantażu
Biznes
„Rzeczpospolita” po raz drugi przyzna — Orły ESG
Biznes
Szef PSE: Polska energetyka potrzebuje lepszej koordynacji działań
Biznes
Menedżerowie kluczowych spółek: bilans akcesji do UE jest korzystny
Biznes
Polska po akcesji do UE stała się potęgą w produkcji sprzętu AGD
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO