fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Styl życia

Wielki rocznik

EAST NEWS
Dzięki nowoczesnej enologii praktycznie zostały wyeliminowane złe roczniki. Jednak nie udaje się spowodować, aby każdy rocznik był wielki. Na wielki rocznik składa się szereg czynników: duża liczba słonecznych dni, odpowiednia temperatura, wilgotność, brak pasożytów nękających winnicę.
Wielkie roczniki nie powstają z byle jakich odmian, ale z tych najlepszych, wyselekcjonowanych od pokoleń. Tylko o najlepszych ze słabszych win powiada się niekiedy, że to wielki rocznik. Określenie to nie dotyczy wszystkich win z danego roku, tylko wyjątkowo udanych. 5000 – 150 – 50
[wyimek]Wino jest dobrym sługą, lecz złym panem[/wyimek] Trudno precyzyjnie ustalić liczbę istniejących aktualnie na świecie odmian winorośli, szacuje się, że jest ich około 5000. Winiarstwo tak naprawdę wykorzystuje 150, z czego 50 ma zasięg większy od lokalnego. Do najpopularniejszych szczepów, z których tłoczy się wino, których nazwy najłatwiej spotkać na etykietce, należą:
ALIGOTE. Odmiana biała, wyhodowana w Burgundii. BARBERA. Czerwone winogrona z Piemontu. CABERNET FRANC. Odmiana żywotna, niewymagająca, tłoczy się z niej wina czerwone i różowe. CABERNET-SAUVIGNON. Odmiana wyhodowana w Bordelais, konkretnie w Medoc. Skórka gruba, twarda, zawiera dużo taniny. Po tę odmianę sięgają winiarze na całym świecie. CARIGNAN. Czerwone winogrona, bardzo rozpowszechnione na południu Francji. Tłoczy się z niej głównie wina stołowe, służy do kupażowania. Skrzyżowana z Cabernet stworzyła Ruby-Cabernet. CHARDONNAY. Delikatne białe winogrona wyhodowane w średniowieczu Burgundii. Cieszy się dużym wzięciem na całym świecie. Powstają z niej najlepsze szampany i białe burgundy. W Szampanii bywa nazywana Fromenteau, w Kalifornii Pinot-Chardonnay. CHASSELAS. Odmiana biała, rozpowszechniona w Szwajcarii, w Niemczech nazywana Gutedel. CINSAULT. Różowe winogrona rodem z Langwedocji. CLAIRETTE. Winogrona jasnoróżowe wyhodowane już w starożytności. FOLLE-BLANCHE. Biała Wariatka, zwana także Gros-Plant, Wielki Krzak. Pierwsze koniaki destylowano z tej odmiany. Obecnie uprawiana coraz rzadziej. [wyimek]Każdy inteligentny mężczyzna zamawia takie wino, jakie lubi kobieta (Miguel Torres)[/wyimek] FURMINT. Jasne winogrona, tłoczony jest z nich tokaj. Nazwa wywodzi się ze starofrancuskiego „forment”, formować, ponieważ w XVIII wieku winiarze francuscy osiedlali się na Węgrzech. GALEGO DOURADO. Kolor bursztynu, wyhodowana w Portugalii.GAMAY. Winogrona o bardzo ciemnej skórce i jasnym miąższu. Wina beaujolais powstają wyłącznie z tej odmiany. GEWURZTRAMINER. Specjalność Tyrolu. Bardzo aromatyczne białe winogrona. GRASA. Białe winogrona, z których tłoczone jest rumuńskie wino Cotnari, odmiana znana także jako Tokay, przed II wojną w restauracja Paryża podawano ją jako „mołdawską perłę”. GRENACHE. Nazywana także „Alicante”. GRIGNOLINO. Czerwona odmiana wyhodowana we Włoszech w regionie Asti. KADARKA. Węgierska odmiana czerwona, powstaje z niej Egri Bikaver i wino szczepowe Kadarka. Po węgiersku oznacza „bednarz”. KEKNYELU. Po węgiersku „błękitny łyk”. Biała odmiana z regionu Badacsony nad Balatonem. KNIPPERLE. Biała odmiana rodem z Alzacji, w Niemczech znana jako Rauschling. LEANYKA. „Panienka”, biała odmiana węgierska. MALBEC. Odmiana czerwona. Wino tłoczone z niej ma piękny kolor, dlatego dodaje się je do win o gorszym kolorze. Wypiera ją odmiana Merlot, gaśnie tak jak wygasają wielkie, stare rody. MALVOISIE. Odmiana starożytna, od niepamiętnych czasów rozpowszechniona nad Morzem Śródziemnym. We Włoszech nosi nazwę Malvasia, w Hiszpanii Malvagia, staropolska Małmazja. W Anglii wina tłoczone z tej odmiany noszą nazwą Malmsey. Według legendy książę Clarence, skazany na karę śmierci za zdradę brata, króla Edwarda IV, wyraził życzenie, aby utopiono go w beczce Malmsey. MAVRODAPHNI. Odmiana grecka, biała, powstają z niej wina słodkie. MAVRON. Czerwona odmiana cypryjska, bardzo stara. MERLOT. Czerwony szczep wyhodowany z odmiany Cabernet, bardzo rozpowszechniony na całym świecie. MOURVEDRE. Prastara odmiana czerwonych winogron, nie wiadomo skąd pochodzi, być może z Półwyspu Iberyjskiego. MUSCADELLE. Biała odmiana z Bordelais, popularna w Afryce Południowej. MUSCADET. Odmiana czerwona. MUSCAT. Jasnobursztynowa, bardzo aromatyczna odmiana, uprawiana jako jadalna i do tłoczenia wina. NEBIOLO. Czerwone winogrona włoskie. PALOMIN. Odmiana, z której tłoczy się słynny hiszpański jerez. PEDRO XIMENEZ. Z tej hiszpańskiej odmiany tłoczy się malagę. PINOT BLANC. Odmiana podobna do Chardonnay, w Niemczech występuje pod nazwą Weissburgunder (Biały Burgundczyk). PINOT GRIS. Jasna odmiana alzacka, nazywana alzackim tokajem, w Niemczech występuje jako Rulander. PINOT NOIR. Jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian ciemnych winogron, znana od starożytności. Tłoczone są z niej najsłynniejsze wina, takie jak Chambertin, Romanee-Conti, Pommard. W średniowieczu nazywano tę odmianę Maur. PROKUPAC. Odmiana serbska, czerwona, najpopularniejsza we wszystkich krajach byłej Jugosławii. [wyimek]Woda psuje wino, wóz drogę, a kobieta mężczyznę[/wyimek] RIESLING. Najszlachetniejsza odmiana biała, rodem z Alzacji. SAUVIGNON. Odmiana biała. SEMILLON. Biała odmiana z regionu Bordelais. SYLVANER. Biała odmiana alzacka. SYRAH. Odmiana czerwona. Według legendy wino z tego szczepu było podawane podczas godów w Kanie Galilejskiej. W III wieku n.e. legioniści rzymscy przynieśli ją z Syrakuz na Sycylii i zasadzili w dolinie Rodanu. TANNAT. Odmiana czerwona, zawiera bardzo dużo substancji barwiących. TEMPRANILLO. Rdzennie hiszpańska czerwona odmiana, z niej powstaje Rijoja. TRAMINER. Biała odmiana alzacka. Od 1973 roku w Alzacji używa się nazwy Alsace Gewurztraminer. TROLLINGER. Klasyczna niemiecka odmiana czerwona dająca wina stołowe. UGNI BLANC. Bardzo rozpowszechniona biała odmiana francuska. Destyluje się z niej Cognac. VOROS. Dosłownie „czerwony”, odmiana węgierska. ZINFANDEL. Odmiana typowa dla Kalifornii. XYBUSTERI. Starożytna czerwona odmiana cypryjska.
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA