Refundacje wywozowe. Jakie warunki trzeba spełnić

Dziennik Wschodni/Fotorzepa, Dor Dorota Awiorko-Klimek
Przedsiębiorca, który chce otrzymać refundacje wywozowe, musi dokumentować ilości zużytych produktów na każdym etapie ich przetwarzania
[b]O refundacje wywozowe mogą się starać eksporterzy towarów rolno-spożywczych pochodzenia wspólnotowego.[/b] Przyznawane kwoty mają pokrywać, częściowo lub całkowicie, różnice cen na rynkach światowych i na rynku wewnętrznym UE.[b]Stosowane są do określonych towarów rolnych objętych Wspólną Polityką Rolną, a także do eksportowanych towarów przetworzonych z tzw. grupy non–aneks I, jak czekolady, ciastka czy lody.[/b] Wypłacane są wówczas do produktów, które zostały wykorzystane do produkcji tych towarów.Aktualnie Komisja Europejska ustaliła stawki refundacji do wywozu wieprzowiny, wołowiny, drobiu i jaj. Stawki do refundacji cukru są zawieszone, natomiast stawki dla mleka i przetworów mlecznych oraz dla zbóż – ustalone na poziomie zero.W I półroczu 2010 r. Agencja Rynku Rolnego wypłaciła przedsiębiorcom rolno-spożywczym 23,2 mln zł refundacji wywozowych do 3,5 tys. wniosków, a 201 załatwiła odmownie. Sprawy te nastręczają jednak wciąż sporo trudno...
Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL