fbTrack

Ekonomia

Wódka testowana jak wino

prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów
archiwum prywatne
Ryszard Berent, juror w konkursach barmańskich
[b]Rz: Producent polskiej wódki Żołądkowa Gorzka ma kupić 75 proc. akcji ukraińskiego Nemiroffa. Zrobi na tym interes?[/b]
[i]Ryszard Berent:[/i] Jeśli informacja się potwierdzi, to tylko pogratulować Polmosowi Lublin, bo z Nemiroffem odniesie sukces na światowych rynkach. Ukraińcy mają ogromne osiągnięcia w produkcji wódek, a Nemiroff nie dość, że ma na świecie dobrą markę, to jeszcze nowoczesny zakład na miarę XXI wieku. Choć Polacy wolą pić rodzime wódki, to w światowych rankingach Nemiroff plasuje się na czołowych miejscach. [b]Czy wódkę testuje się tak jak wino?[/b]
Jak najbardziej. Na przykład na światowych targach branży hotelarskiej czy napojów alkoholowych i winiarskich organizuje się próby alkoholi albo – jak na blame testingach – eksperci oceniają jakość wódki, nie znając jej marki. [b]Co biorą pod uwagę?[/b] Głównie jakość spirytusu i tradycję wytwarzania. W Polsce produkujemy wódkę żytnią bądź ziemniaczaną. Inaczej niż na Ukrainie czy w Rosji, gdzie produkuje się ją z pszenicy. Ta ostatnia jest zwykle słodsza i łagodniejsza niż ta z żyta czy jęczmienia. [b]A jakie marki są najpopularniejsze?[/b] Sprawa nie jest prosta, bo rankingi układane są na podstawie ilości sprzedanych butelek, a to nie zawsze idzie w parze z jakością. Na przykład polska wódka Wyborowa Exquisite należy do alkoholi top premium. Ale z powodu wysokiej ceny sprzedaje się dużo gorzej niż zwykła wódka Wyborowa. Inne wódki światowego formatu to szwedzki Absolut, Finlandia, amerykańska Skyy, Russkij Standard czy Nemiroff. Każda z nich jest produkowana tylko w swoim kraju i tylko w jednym zakładzie. [b]A jak w światowych rankingach wypadają polskie wódki?[/b] Nie mamy się czego wstydzić. Nasze wódki są naprawdę wysokiej jakości, produkowane z najczystszego spirytusu. To powoduje, że są podobne w smaku. Różni je najwyżej opakowanie, reklama oraz zapewnienie – lub nie – że ich produkcja nawiązuje do kilkusetletniej tradycji gorzelnictwa w Polsce. [i] —rozmawiała Monika Gębala[/i]
Źródło: Rzeczpospolita

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL