Bar jest opodatkowany jak gorzelnia

Fotorzepa, Seweryn Sołtys
Jestem właścicielem baru. Chciałbym sprzedawać w nim tzw. przepalankę. Jest to alkohol otrzymany ze zrumienionego karmelu rozpuszczonego w gorącej wodzie z dodatkiem cukru waniliowego i zmieszanego ze spirytusem. Przygotowaniem drinka będą się zajmować pracownicy baru. Będzie on sprzedawany po upływie około tygodnia. Czy fiskus może mnie potraktować jak producenta alkoholu?
[b]Tak.[/b] [b]Problemem tym zajmowała się Izba Skarbowa w Katowicach w interpretacji z 28 stycznia 2009 r. (IBPP3/443-798/08/ŁW).[/b] Wskazała, że opisane czynności mieszczą się w definicji produkcji wyrobów akcyzowych zharmonizowanych. Producentem alkoholu etylowego jest podmiot dokonujący wyrobu, oczyszczania, skażania, wydzielania z innego wyrobu lub odwadniania alkoholu etylowego, a także podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu napojów alkoholowych destylowanych. Tymczasem przygotowanie przepalanki stanowi pewien proces technologiczny produkcji napojów alkoholowych, w którym można wyróżnić takie etapy jak: słodzenie, rozlanie, dojrzewanie – leżakowanie. Izba słusznie uznała, że przygotowanie przepalanki jest opodatkowane akcyzą.[i]Podstawa prawna:–[link=http://www.rp.pl/aktyprawne/akty/akt.spr;jsessionid=A212ACECAA752233688BB807E2FFAD4C?id=296270] ustawa z 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym[/link][/i]
Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL