Państwowa Inspekcja Pracy podała informację o planowanych na 2019 r. działaniach. Rozpocznie m.in. realizację I etapu długofalowych działań kontrolno-prewencyjnych dotyczących ograniczania zagrożeń wypadkowych poprzez wdrożenie elementów zarządzania bezpieczeństwem pracy w zakładach, w których wystąpiły wypadki przy pracy. Sprawdzone zostaną poprawność oceny ryzyka zawodowego w odniesieniu do prac, podczas których doszło do zdarzeń wypadkowych, prawidłowość ustalenia przyczyn i okoliczności tych wypadków, a także zastosowanie skutecznych środków prewencyjnych, mających zmniejszać ryzyko wypadkowe.
Inspektorzy sprawdzą też bezpieczeństwo w wytypowanych zakładach o wysokiej skali zagrożeń. Chodzi zwłaszcza o zakłady o dużej liczbie osób pracujących w warunkach zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi lub szkodliwymi dla zdrowia.
Pod lupą inspektorów znajdzie się też BHP w zakładach, w których występuje narażenie na czynniki o działaniu rakotwórczym lub mutagennym. Kontrolami objęci zostaną pracodawcy, u których występują czynniki o takim działaniu.
W 2019 r. zaplanowano też inaugurację trzyletniej kampanii prewencyjno-kontrolnej – Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach zajmujących się obróbką mięsa.
Branże pod szczególnym nadzorem
W planie zadań rocznych kontynuowane będą m.in. kontrole w budownictwie, przemyśle spożywczym, leśnictwie, zakładach produkujących wyroby tartaczne i wyroby z drewna, czyli w sektorach i branżach, w których występuje wiele czynników niebezpiecznych lub szkodliwych w środowisku pracy.