Technologia pozyskiwania z konopi skoncentrowanych protein o wysokiej zawartości aminokwasów może stanowić w przyszłości alternatywę dla białka zwierzęcego. - Z uwagi na coraz wyższe koszty klimatyczne i etyczne pozyskiwania białka pochodzenia zwierzęcego, widzimy na światowych rynkach ogromne zainteresowanie wegańskimi źródłami białka. Nasza ekspertyza w zakresie uprawy i przetwarzania konopi w naturalny sposób skierowała nas w stronę pozyskiwania białka z konopi włóknistych - mówi Piotr Pietras, prezes East Hemp Group.

W ciągu najbliższych 3-4 lat białko pochodzenia roślinnego będzie stanowić 10 proc. całkowitego rynku białka – wynika z analiz Cargill. W kolejnych latach ten udział będzie nadal rósł, a - według agencji badawczej Meticulous - w 2027 r. przewidywana całkowita wartość rynku białka roślinnego przekroczy 21 mld dol. Dziś białko takie otrzymywane jest głównie z soi, zbóż i roślin strączkowych. Konopia siewna to kolejne źródło i następny ze sposobów na wykorzystanie tej wyjątkowo uniwersalnej rośliny. Dotąd tradycyjnie była ona wykorzystywana do pozyskiwania włókna i oleju, a ostatnio znajduje liczne zastosowania medyczne dzięki zawartym w niej kannabinoidom.

Czytaj więcej

EIT Community Booster szuka start-upów, które wpiszą się w New European Bauhaus

1 mln zł, jakie w projekt startupu zainwestował fundusz Platinum Alfa, ma pomóc w badaniach, które przyczynią się do rozwoju technologicznego East Hemp. – Inwestycja ma także stać się częścią dynamicznie rozwijającego się sektora roślinnych źródeł białka spożywczego - zaznacza Damian Andrzejewski z Platinum Alfa.

East Hemp Group koncentruje swoją działalność na rozwijaniu technologii związanych z wykorzystaniem konopi siewnych - począwszy od upraw aż po zaawansowane zastosowania w przemyśle medycznym, spożywczym i budowlanym. Lubelska spółka planuje w najbliższym czasie pozyskać kolejne rundy finansowania, a także nie wyklucza akwizycji podmiotów już obecnych na polskim i europejskim rynku konopnym.