Jeszcze w roku winiarskim 2012/2013 zarejestrowanych było 35 wytwórców wina, dekadę później jest ich ponad dziesięć razy więcej – wynika z danych Krajowego Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Branżowe portale, takie jak winogrodnicy.pl, podają, że winnic jest jeszcze więcej – niemal 600, choć nie wszystkie muszą produkować wino. Dominują te mniejsze, ponaddziesięciohektarowych jest tylko 2 proc.
– Winnice już są praktycznie w całej Polsce, ale najwięcej w województwie małopolskim, dolnośląskim, lubuskim oraz na Podkarpaciu – mówi Magdalena Zielińska, prezes Polskiej Rady Winiarstwa.
Słone ceny winnic
Winiarze szacują, że założenie hektarowej winnicy to koszt około 150 tys. zł, nie licząc ceny gruntu, ale sadzonki, maszyny, nawozy i finansowanie przez trzy lata do pierwszych zbiorów. Wiele winnic nie produkuje wina. Mogą owoce sprzedawać innym. Prawo dopuszcza, że winiarnia może dokupić 50 proc. tego, co wyprodukuje sama.
Cena kilograma winogron to 4–8 zł. Wydajność z hektara w trzecim, czwartym roku to już 6–15 ton. Mimo to, jeżeli ktoś planuje cztero–pięciohektarową winnicę, musi się liczyć z wydaniem około 1 mln zł.