Reklama

Polska zdobywa świat dzięki jakości i nowoczesności

Pomoc unijna i otwarcie wspólnotowego rynku pomogły osiągnąć sukces naszemu rolnictwu. Wartość jego produkcji daje nam siódme miejsce w Unii Europejskiej.

Aktualizacja: 04.06.2015 12:38 Publikacja: 04.06.2015 11:41

Polska zdobywa świat dzięki jakości i nowoczesności

Foto: Bloomberg

 - Polska ma najnowocześniejsze przetwórstwo żywności na świecie, dlatego nasza dobrej jakości żywność jest tak atrakcyjna dla innych krajów – powiedział w czwartek 4 czerwca Marek Sawicki, minister rolnictwa podczas Międzynarodowego Forum Rolnego zorganizowanego w ramach Wystawy Światowej Expo w Mediolanie.

W 2014 roku wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski wyniosła niemal 21,4 mld euro, co daje ponad 12 proc. całkowitej wartości polskiego eksportu. Saldo sięgnęło 6,6 mld euro i było rok do roku o 7,2 proc. wyższe.

Udany dla naszych eksporterów był także początek 2015 r. Zagraniczna sprzedaż towarów rolno-spożywczych zwiększyła się o 5,5 proc, do ponad 5,4 mld euro. Saldo poszło w tym czasie w górę o 21 proc., do niespełna 1,7 mld euro.

Ostatnie 10 lat przyniosło wzrost produkcji żywności w Polsce o 40 proc.         

- Było to możliwe, ponieważ racjonalnie zainwestowaliśmy pomoc unijną i skorzystaliśmy z otwartości unijnego rynku - zaznacza Marek Sawicki.

Reklama
Reklama

Siłą naszego rolnictwa są także gospodarstwa indywidualne, które przetrwały okres PRL-u.  - Dzięki temu byliśmy przygotowani do zmian rynkowych po 1989 roku. Małe gospodarstwa, o średniej wielkości 10 ha, pozwalają nam zachować bioróżnorodność – uważa szef resortu rolnictwa.

Sektor rolno-spożywczy w Polsce generuje blisko 8 proc. wartości dodanej brutto ogółem. Jest też miejscem pracy blisko 20 proc. osób czynnych zawodowo – podaje Ministerstwo Rolnictwa. Tereny wiejskie zajmują 93 proc. terytorium Polski, żyje na nich prawie 40 proc. ludności.

Wartość krajowej produkcji stawia polskie rolnictwo na siódmym miejscu w Unii Europejskiej. Polska jest unijnym liderem w produkcji drobiu, jabłek, wiśni, porzeczek, agrestu, malin oraz kapusty, marchwi i buraków czerwonych oraz drugim we Wspólnocie producentem truskawek, ogórków i cebuli. Jesteśmy  czwartym w UE producentem mleka, trzecim co do wielkości producentem zbóż i cukru, a także jednym z największych w Europie producentów, przetwórców i eksporterów rzepaku.

Polska dobrze radzi sobie dobrze także w skali globalnej. Jest największym na świecie eksporterem mrożonych owoców, zagęszczonych soków z owoców miękkich i drugim w świecie eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego. W sezonie 2012/2013  - przed wprowadzeniem embarga przez Rosję - staliśmy się również największym eksporterem jabłek na świecie, wyprzedając Chiny.

 

Beata Drewnowska z Mediolanu

Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Przemysł spożywczy
Giuseppe Lavazza: Kawa jeszcze będzie droga, szansa na zmianę najwcześniej za rok
Przemysł spożywczy
Drożyzna kawie nie odpuszcza, ceny znów wzrosły o ponad 30 proc.
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Załamanie eksportu z Sinciangu: chiński koncentrat zalega w magazynach
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama