Polska zdobywa świat dzięki jakości i nowoczesności

Pomoc unijna i otwarcie wspólnotowego rynku pomogły osiągnąć sukces naszemu rolnictwu. Wartość jego produkcji daje nam siódme miejsce w Unii Europejskiej.

Aktualizacja: 04.06.2015 12:38 Publikacja: 04.06.2015 11:41

Polska zdobywa świat dzięki jakości i nowoczesności

Foto: Bloomberg

 - Polska ma najnowocześniejsze przetwórstwo żywności na świecie, dlatego nasza dobrej jakości żywność jest tak atrakcyjna dla innych krajów – powiedział w czwartek 4 czerwca Marek Sawicki, minister rolnictwa podczas Międzynarodowego Forum Rolnego zorganizowanego w ramach Wystawy Światowej Expo w Mediolanie.

W 2014 roku wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski wyniosła niemal 21,4 mld euro, co daje ponad 12 proc. całkowitej wartości polskiego eksportu. Saldo sięgnęło 6,6 mld euro i było rok do roku o 7,2 proc. wyższe.

Udany dla naszych eksporterów był także początek 2015 r. Zagraniczna sprzedaż towarów rolno-spożywczych zwiększyła się o 5,5 proc, do ponad 5,4 mld euro. Saldo poszło w tym czasie w górę o 21 proc., do niespełna 1,7 mld euro.

Ostatnie 10 lat przyniosło wzrost produkcji żywności w Polsce o 40 proc.         

- Było to możliwe, ponieważ racjonalnie zainwestowaliśmy pomoc unijną i skorzystaliśmy z otwartości unijnego rynku - zaznacza Marek Sawicki.

Siłą naszego rolnictwa są także gospodarstwa indywidualne, które przetrwały okres PRL-u.  - Dzięki temu byliśmy przygotowani do zmian rynkowych po 1989 roku. Małe gospodarstwa, o średniej wielkości 10 ha, pozwalają nam zachować bioróżnorodność – uważa szef resortu rolnictwa.

Sektor rolno-spożywczy w Polsce generuje blisko 8 proc. wartości dodanej brutto ogółem. Jest też miejscem pracy blisko 20 proc. osób czynnych zawodowo – podaje Ministerstwo Rolnictwa. Tereny wiejskie zajmują 93 proc. terytorium Polski, żyje na nich prawie 40 proc. ludności.

Wartość krajowej produkcji stawia polskie rolnictwo na siódmym miejscu w Unii Europejskiej. Polska jest unijnym liderem w produkcji drobiu, jabłek, wiśni, porzeczek, agrestu, malin oraz kapusty, marchwi i buraków czerwonych oraz drugim we Wspólnocie producentem truskawek, ogórków i cebuli. Jesteśmy  czwartym w UE producentem mleka, trzecim co do wielkości producentem zbóż i cukru, a także jednym z największych w Europie producentów, przetwórców i eksporterów rzepaku.

Polska dobrze radzi sobie dobrze także w skali globalnej. Jest największym na świecie eksporterem mrożonych owoców, zagęszczonych soków z owoców miękkich i drugim w świecie eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego. W sezonie 2012/2013  - przed wprowadzeniem embarga przez Rosję - staliśmy się również największym eksporterem jabłek na świecie, wyprzedając Chiny.

 

Beata Drewnowska z Mediolanu

Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku