Problem francuskich winiarzy: za dużo zapasów szampana

Mniejsza sprzedaż szampana w I półroczu zmusiła organizację producentów i dystrybutorów do ograniczenia ilości zbieranych winogron z hektara, kwalifikujących się do produkcji tego trunku.

Publikacja: 21.07.2024 11:29

Problem francuskich winiarzy: za dużo zapasów szampana

Foto: REUTERS/Charles Platiau

W pierwszym półroczu 2024 roku Francja sprzedała 106,7 mln butelek szampana, o 15,2 proc. mniej niż w ubiegłym roku, który był wyjątkowy, na poziomie zbliżonym do 2019 r. „Niedobra sytuacja geopolityczna i gospodarcza na świecie, a także powszechna inflacja wpłynęła na konsumpcję gospodarstw domowych. Szampan cierpi także z powodu konsekwencji pozbywania się przez detalistów nadmiernych zapasów z lat 2021 i 2022” — oświadczył w komunikacie David Chatillon, przewodniczący organizacji producentów szampana Union des Maisons de Champagne (UMC).

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji
Przemysł spożywczy
Węgry zdjęły embargo na polskie mięso. Viktor Orban się ugiął
Przemysł spożywczy
Analityk: koniec wojny sklepów spożywczych. Po Dino można było oczekiwać więcej
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet