Reklama
Rozwiń

Problem francuskich winiarzy: za dużo zapasów szampana

Mniejsza sprzedaż szampana w I półroczu zmusiła organizację producentów i dystrybutorów do ograniczenia ilości zbieranych winogron z hektara, kwalifikujących się do produkcji tego trunku.

Publikacja: 21.07.2024 11:29

Problem francuskich winiarzy: za dużo zapasów szampana

Foto: REUTERS/Charles Platiau

W pierwszym półroczu 2024 roku Francja sprzedała 106,7 mln butelek szampana, o 15,2 proc. mniej niż w ubiegłym roku, który był wyjątkowy, na poziomie zbliżonym do 2019 r. „Niedobra sytuacja geopolityczna i gospodarcza na świecie, a także powszechna inflacja wpłynęła na konsumpcję gospodarstw domowych. Szampan cierpi także z powodu konsekwencji pozbywania się przez detalistów nadmiernych zapasów z lat 2021 i 2022” — oświadczył w komunikacie David Chatillon, przewodniczący organizacji producentów szampana Union des Maisons de Champagne (UMC).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni