Cukru nie zabraknie, ale nie ma co liczyć, że szybko stanieje

Sprzedaż cukru rośnie, ceny – różnie. We wrześniu Polacy kupili go aż o 20 proc. więcej niż w sierpniu. Jego ceny pomału schodzą z rekordów ostatniej dekady.

Publikacja: 20.11.2023 13:42

Sprzedaż cukru rośnie, ceny – różnie

Sprzedaż cukru rośnie, ceny – różnie

Foto: AdobeStock

Cukier w październiku potaniał zarówno w ujęciu miesięcznym, jak i rocznym, policzył GUS. Cena cukru była o 3,2 proc. niższa niż w październiku 2022 r. oraz o 1,1 proc. niższa niż we wrześniu 2023 r. To kontynuacja dłuższego trendu, bo z kolei z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że średnia cena netto cukru w kilogramowych paczkach, jakie znajdziemy we wszystkich sklepach spożywczych, spadły we wrześniu o 2,5 proc. wobec cen z sierpnia.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego