Cukru nie zabraknie, ale nie ma co liczyć, że szybko stanieje

Sprzedaż cukru rośnie, ceny – różnie. We wrześniu Polacy kupili go aż o 20 proc. więcej niż w sierpniu. Jego ceny pomału schodzą z rekordów ostatniej dekady.

Publikacja: 20.11.2023 13:42

Sprzedaż cukru rośnie, ceny – różnie

Sprzedaż cukru rośnie, ceny – różnie

Foto: AdobeStock

Cukier w październiku potaniał zarówno w ujęciu miesięcznym, jak i rocznym, policzył GUS. Cena cukru była o 3,2 proc. niższa niż w październiku 2022 r. oraz o 1,1 proc. niższa niż we wrześniu 2023 r. To kontynuacja dłuższego trendu, bo z kolei z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że średnia cena netto cukru w kilogramowych paczkach, jakie znajdziemy we wszystkich sklepach spożywczych, spadły we wrześniu o 2,5 proc. wobec cen z sierpnia.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama