Reklama
Rozwiń
Reklama

Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”

Polacy szukają sposobów na ograniczenie wydatków. Już trzech na czterech stara się oszczędzać na żywności, a ponad połowa odczuwa satysfakcję, a nawet dumę, gdy uda się kupić produkty z krótkim terminem przydatności w korzystnej cenie.

Publikacja: 05.07.2025 11:37

48 proc. Polaków odczuwa satysfakcję, gdy kupi tańsze jedzenie

Zakupy targ żywność

48 proc. Polaków odczuwa satysfakcję, gdy kupi tańsze jedzenie

Foto: Adobe Stock

Firma wpływu społecznego Too Good To Go sygnalizuje wyraźną zmianę podejścia polskich konsumentów do zakupów żywności.

Z najnowszego badania przeprowadzonego na jej zlecenie przez firmę Opinia24, które „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza, wynika, że aż 75 proc. z nas podejmuje działania, by ograniczyć wydatki spożywcze. 30 proc. robi to regularnie, a 45 proc. od czasu do czasu. Szukanie tańszego, ale nadal dobrego jedzenia, stało się dla większości nową praktyką.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Przemysł spożywczy
Wojna o piwo i „małpki” w Sejmie. Kto zyska na zakazie reklam?
Reklama
Reklama