Reklama

Producenci mięsa w Polsce mają wiele kłopotów. Ale stoi przed nimi ważna szansa

Branża mięsa zmaga się z wieloma wyzwaniami: od kłopotów z popytem, poprzez epidemię po wzrost kosztów produkcji, w tym kosztów pracy. Perspektywy nie są jednak złe. Nasi producenci mają szansę szerszego wyjścia na rynki zagraniczne.

Publikacja: 21.07.2025 04:38

Producenci mięsa w Polsce borykają się z wysokimi kosztami ale stoi przed nimi szansa wyjścia na eur

Producenci mięsa w Polsce borykają się z wysokimi kosztami ale stoi przed nimi szansa wyjścia na europejskie rynki

Foto: PAP, Marian Zubrzycki

Kondycji polskiej branży mięsa w Polsce na półmetku tego roku przyjrzeli się eksperci Banku Pekao. Badanie nie dało jednolitego obrazu. Kondycja branży jest bowiem zróżnicowana. Segment wołowiny wykorzystuje dobrą koniunkturę w Europie i wzrost eksportu, trzoda chlewna jest w cieniu nierównowagi popytowo-podażowej, a sektor drobiarski dopiero wychodzi z kryzysu spowodowanego epidemią grypy ptaków.

 Wołowina z Polski wykorzystuje lukę podażową

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama