Według wstępnych danych za zeszły rok Polska zaimportowała ponad 8,4 miliona żywych świń. To wzrost o prawie 900 tys. sztuk w porównaniu z 2023 r. – To kolejny dowód na rosnące uzależnienie krajowej produkcji wieprzowiny od zagranicznych dostaw – twierdzą producenci.
Dania liderem dostaw warchlaków do Polski
Import świń do Polski wciąż w zdecydowanej większości pochodzi z jednego źródła – Danii, która od lat pełni rolę głównego dostawcy warchlaków na polski rynek. W 2024 r. ponad 95 proc. wszystkich importowanych świń, czyli przeszło 8 mln sztuk, sprowadzono właśnie z tego kraju. To wyraźny wzrost względem 2023 r., kiedy z Danii trafiło do Polski niespełna 6,9 mln sztuk, wynika z danych biuletynu „Rynek Mięsa Wieprzowego” z marca 2025 r. Taka koncentracja importu na jednym kierunku dostaw budzi coraz większe zaniepokojenie branży.
Czytaj więcej
Miniony rok nie był łatwy dla naszego rolnictwa. Pojawiły się oznaki poprawy, ale lista wyzwań wc...
Obecnie stado podstawowe w Polsce liczy około 600 tys. sztuk macior, mówią z kolei dane Głównego Urzędu Statystycznego z grudnia 2024 r. Wartość produkcyjna loch, niska plenność oraz duże rozdrobnienie powodują jednak, że do tuczu w Polsce brakuje około 40 proc. warchlaków. Oznacza to, że z około 19 mln ubijanych co roku w naszym kraju świń, właśnie te około 8 mln sztuk trzeba zaimportować jako warchlaki do tuczu.