Reklama
Rozwiń

Szwajcarzy przegrali przed amerykańskim sądem bitwę o ser

Nazwy „gruyere” można używać do etykietowania serów spoza regionu Gruyère w Szwajcarii i Francji – uznał amerykański sąd.

Publikacja: 04.03.2023 11:54

Oryginalny ser gruyere produkowany we Francji

Oryginalny ser gruyere produkowany we Francji

Foto: Bloomberg

Sąd okręgowy w Richmond w Wirginii podtrzymał decyzję amerykańskiego Urzędu Patentów i Znaków Towarowych (USPTO), który uznał, że „gruyere” może być legalnie używane do opisywania sera niezależnie od tego, gdzie został wyprodukowany. USPTO odrzuciło wnioski patentowe dwóch grup reprezentujących producentów sera ze Szwajcarii i Francji na znak, który ograniczyłby użycie „gruyere” do sera z samego Gruyere – informuje Reuters.

Producenci serów ze Szwajcarii i Francji są rozczarowani wyrokiem i zapowiedzieli, że będą nadal „energicznie kontynuować” wysiłki na rzecz ochrony nazwy. Natomiast przewodnicząca Dairy Export Council, Krysta Harden, powiedziała, że decyzja ta była „doskonałym wynikiem dla producentów i rolników tutaj w Stanach Zjednoczonych”.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni