Oto najlepszy ser świata: Kraftkar z Norwegii

Norweski ser Kraftkar (siłacz) wygrał tegoroczny World Cheese Award, największy i najbardziej prestiżowy konkurs dla serowarów z całego świata, który odbył się w hiszpańskim mieście San Sebastian.

Aktualizacja: 26.11.2016 10:40 Publikacja: 26.11.2016 09:21

Oto najlepszy ser świata: Kraftkar z Norwegii

Foto: nationen.no

Kraftkar nie tylko wygrał tegoroczny konkurs, ale po prostu zdeklasował wszystkich rywali - ser został uznany za "czempiona świata" we wszystkich kategoriach. A konkurencja była silna, bo startowało 3 tys. serów z 35 krajów.

Norweski ser już wcześniej wygrywał konkursy serowarskie. W 2011 roku zdobył złoty medal World Cheese Awards w kategorii serów z niebieska pleśnią, a srebrny w 2015 roku - w tym samym konkursie i tej samej kategorii.

Kraftkar na rynek trafił w 2004 roku. Wytwarzany jest przez rodzinny zakład serowarski Tingvollost, znajdujący niedaleko miejscowości Tingvoll na zachodzie kraju. Ser robiony jest z pełnotłustego, niepasteryzowanego krowiego mleka z dodatkiem kultur bakterii Penicillium roqueforti. Dojrzewa 12 miesięcy. Tingvollost do produkcji sera wykorzystuje wyłącznie mleko od krów z własnej hodowli.

Tingvollost produkuje tylko 20 ton sera rocznie.

Według jurorów konkursu Kraftkar to nie tylko najlepszy ser tego roku, ale także najlepszy z najlepszych serów, jakie dotychczas oceniano podczas wszystkich edycji konkurs. W tym roku  World Cheese Awards odbył się już po raz 29. To oznacza, że norweski ser wyprzedził takie znakomitości świata serów jak francuski Ossau Iraty oraz szwajcarski Le Gruyere AOP Premier Cru.

 

- Nie mam słów by wyrazić to co czuję. To wspaniała wiadomość - powiedział właściciel wytwórni Tingvollost Gunnar Waagen i dodał, że jest bardzo dumny z nagrody, ponieważ cała jego rodzina ciężko pracuje "od świtu do zmierzchu", by robić najlepszy z najlepszych serów.

 

Kraftkar nie tylko wygrał tegoroczny konkurs, ale po prostu zdeklasował wszystkich rywali - ser został uznany za "czempiona świata" we wszystkich kategoriach. A konkurencja była silna, bo startowało 3 tys. serów z 35 krajów.

Norweski ser już wcześniej wygrywał konkursy serowarskie. W 2011 roku zdobył złoty medal World Cheese Awards w kategorii serów z niebieska pleśnią, a srebrny w 2015 roku - w tym samym konkursie i tej samej kategorii.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli
Przemysł spożywczy
McDonald's wprowadza do oferty popularne pączki Krispy Kreme