Różnicowanie kar dyscyplinarnych

Szef ma prawo stosować sankcje przewidziane przez przepisy, jeżeli są one uzasadnione niewłaściwym zachowaniem etatowca. I to przełożony decyduje o tym, czy w konkretnym przypadku użyć mniej czy bardziej dolegliwej.

Publikacja: 08.09.2015 06:00

- Pracodawca przyłapał pracowników na spożywaniu alkoholu w pracy. Dwaj otrzymali zwolnienia dyscyplinarne, a trzeci pracownik został ukarany potrąceniem jednej dniówki z pensji. Dwaj zwolnieni byli już w przeszłości karani za picie napojów wyskokowych w godzinach pracy. Czy pracodawca może w taki sposób różnicować pracowników, karząc ich za to samo przewinienie w tak różny i nieporównywalny sposób? Czy jeśli spożywanie alkoholu traktuje się jako przyczynę zwolnienia z posady, można za to samo ukarać inną osobę jedynie potrąceniem z wynagrodzenia jednej dniówki?

Pracodawca nie ma obowiązku karania w taki sam sposób pracowników, którzy dopuścili się podobnego przewinienia. W wyroku z 15 grudnia 2004 r. (I PK 79/04) Sąd Najwyższy stwierdził, że „z zasady równych praw pracowniczych z tytułu jednakowego wypełniania takich samych obowiązków (art. 11

2

kodeksu pracy) nie wynika powinność stosowania przez pracodawcę takich samych sankcji prawa pracy wobec pracowników dopuszczających się podobnego naruszenia obowiązków pracowniczych".

Spożywanie alkoholu w miejscu i w czasie pracy uzasadnia rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika (art. 52 § 1 pkt 1 k.p.), ale nie zobowiązuje szefa do użycia takiej sankcji. Art. 108 k.p. pozwala pracodawcy ukarać pracownika upomnieniem lub naganą za to, że podwładny nie przestrzega ustalonego porządku, regulaminu pracy, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przeciwpożarowych. Natomiast za to, że podwładny łamie przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy lub przeciwpożarowe, opuszcza pracę bez usprawiedliwienia, stawia się do niej nietrzeźwy lub spożywa alkohol w czasie pracy, wolno mu również dać karę pieniężną. Ta finansowa sankcja zarówno za jedno przekroczenie, jak i za każdy dzień nieusprawiedliwionej nieobecności nie może być wyższa od jednodniowego wynagrodzenia pracownika.

podstawa prawna: art. 52 § 1 pkt 1 i art. 108 ustawy z 26 czerwca 1974 r. kodeks pracy (tekst jedn. DzU z 2014 r., poz. 1502)

- Pracodawca przyłapał pracowników na spożywaniu alkoholu w pracy. Dwaj otrzymali zwolnienia dyscyplinarne, a trzeci pracownik został ukarany potrąceniem jednej dniówki z pensji. Dwaj zwolnieni byli już w przeszłości karani za picie napojów wyskokowych w godzinach pracy. Czy pracodawca może w taki sposób różnicować pracowników, karząc ich za to samo przewinienie w tak różny i nieporównywalny sposób? Czy jeśli spożywanie alkoholu traktuje się jako przyczynę zwolnienia z posady, można za to samo ukarać inną osobę jedynie potrąceniem z wynagrodzenia jednej dniówki?

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Podatki
Nierealna darowizna nie uwolni od drakońskiego podatku. Jest wyrok NSA
Samorząd
Lekcje religii po nowemu. Projekt MEiN pozwoli zaoszczędzić na katechetach
Prawnicy
Bodnar: polecenie w sprawie 144 prokuratorów nie zostało wykonane
Cudzoziemcy
Rząd wprowadza nowe obowiązki dla uchodźców z Ukrainy
Konsumenci
Jest pierwszy wyrok ws. frankowiczów po głośnej uchwale Sądu Najwyższego
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił