W środę 18 września wchodzi w życie ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, wprowadzająca nowe obowiązki dla sektora handlu. Sklepy wielkopowierzchniowe i hurtownie będą musiały zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową i nieodpłatnie przekazywać jej żywność. Dotyczy to podmiotów o powierzchni sprzedaży powyżej 250 mkw. (przez pierwsze dwa lata powyżej 400 mkw.), czerpiących co najmniej 50 proc. przychodów ze sprzedaży żywności.
Organizacje pozarządowe otrzymają produkty spełniające wymogi prawa żywnościowego, które mimo to zostałyby uznane za odpady ze względu na wady wyglądu samych środków spożywczych lub ich opakowań albo z powodu zbliżającego się upływu terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości. Darowizny trafią do organizacji, których celem statutowym jest np. pomoc społeczna lub działalność charytatywna polegająca na dożywianiu potrzebujących.
1 marca 2020 r. wejdą zaś w życie przepisy ustawy dotyczące opłat. Sprzedawcy zapłacą 0,1 zł za 1 kg zmarnowanych produktów. Sami będą obliczać ich wysokość na koniec roku kalendarzowego i do 30 kwietnia wpłacać na konto organizacji. Za niespełnienie tego wymogu grozić będzie kara od 500 zł do 10 tys. zł.
Sprzeczne opinie
Nowe przepisy cieszą organizacje zajmujące się pomocą potrzebującym.
– Z naszych szacunków wynika, że obowiązek nałożony na sklepy wielkopowierzchniowe pozwoli na uratowanie rocznie nawet o 100 tys. ton żywności więcej niż do tej pory – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.