Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 27.01.2022 16:28 Publikacja: 28.01.2022 17:00
Foto: Rafa-wino.pl
Wszyscy znamy słodkie tokaje, które przyniosły regionowi zasłużoną sławę. Otóż niemal wszystkie powstają właśnie z furmintu. Wytrawne białe wino robiono tam jako podstawę do aszu, resztę wypijano na miejscu i cześć. Tak mijały wieki, bo furminta uprawiają w Tokaju najmarniej od 800 lat. Aż przyszedł rok 2000, gdzie win aszu (zresztą świetnych w tym roczniku) zrobiono mniej, więc dwóch najważniejszych winiarzy István Szepsy i Zoltán Demeter postanowili zabutelkować wytrawne i to był przełom. Dziś ogromna większość tokajskich win to wina wytrawne, a furmint gra wśród nich pierwsze skrzypce. Może być lekki, cytrusowo-kwiatowy, może być ultramineralny, skalisty, może być młodziutki i świeży, a może dojrzewać latami w piwnicy – w każdej z tych kategorii osiąga mistrzostwo.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Działania naszego państwa wobec Ukrainy stają się zakładnikiem polaryzacji wewnętrznej i spirali nakręcających s...
II wojna światowa wybuchnie 5 stycznia 1940 r. w wyniku sporu Niemiec z Polską o Gdańsk i dostęp Polski do morza...
„RoadCraft” podpowiada pomysł na biznes w dobie kryzysu klimatycznego.
„Jurassic World: Odrodzenie” kolejny raz przypomina, jak chciwe są korporacje.
„Jedyni ludzie, którzy mnie lubili, odeszli” – mówi bohater animacji studia Pixar. Tak, „Elio” zaczyna się od ża...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas