Reklama
Rozwiń
Reklama

Wina Mazurka: Jego ekscelencja Furmint

No dobrze, ale co to właściwie jest ten furmint, o którym tak często pan pisze? Krótko? To najlepsza w naszej części Europy biała odmiana winogron. A nieznana, bo węgierska. O ile bowiem chardonnay czy rieslinga uprawiają na całym świecie, o tyle furmint nie wyszedł poza Węgry, no Austro-Węgry. Najlepsze furminty powstają na północnych Węgrzech, na zboczach Somlo na północ od Balatonu, w Egerze (mało, ale za to wyśmienite), i przede wszystkim w Tokaju.

Publikacja: 28.01.2022 17:00

Wina Mazurka: Jego ekscelencja Furmint

Foto: Rafa-wino.pl

Wszyscy znamy słodkie tokaje, które przyniosły regionowi zasłużoną sławę. Otóż niemal wszystkie powstają właśnie z furmintu. Wytrawne białe wino robiono tam jako podstawę do aszu, resztę wypijano na miejscu i cześć. Tak mijały wieki, bo furminta uprawiają w Tokaju najmarniej od 800 lat. Aż przyszedł rok 2000, gdzie win aszu (zresztą świetnych w tym roczniku) zrobiono mniej, więc dwóch najważniejszych winiarzy István Szepsy i Zoltán Demeter postanowili zabutelkować wytrawne i to był przełom. Dziś ogromna większość tokajskich win to wina wytrawne, a furmint gra wśród nich pierwsze skrzypce. Może być lekki, cytrusowo-kwiatowy, może być ultramineralny, skalisty, może być młodziutki i świeży, a może dojrzewać latami w piwnicy – w każdej z tych kategorii osiąga mistrzostwo.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Plus Minus
„Wszystko jak leci. Polski pop 1990-2000”: Za sceną tamtych czasów
Plus Minus
„Eksplodujące kotki. Gra planszowa”: Wrednie i losowo
Plus Minus
„Jesteś tylko ty”: Miłość w czasach algorytmów
Plus Minus
„Harry Angel”: Kryminał w królestwie ciemności
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Sebastian Jagielski: Czego boją się twórcy
Reklama
Reklama