Aktualizacja: 19.06.2015 12:07 Publikacja: 19.06.2015 11:59
Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.
Foto: 123RF
Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii. Prosili o wypełnianie ankiet 21 tys. pacjentów. Dotyczyły stylu życia. Pacjenci ci przez 11 lat mieli monitorowany stan zdrowia. Badanie dotyczące czekolady oparte jest także na metaanalizie ośmiu wcześniej opublikowanych badań medycznych z udziałem łącznie prawie 158 tysięcy osób. Zespołem kierował prof. Phyo Myint ze School of Medicine and Dentistry Uniwersytetu Aberdeen w Szkocji. Wyniki badań naukowcy opublikowali na łamach brytyjskiego magazynu „Heart"
Naukowcy zbadali rekordowo dużą próbkę artefaktów z czasów imperium Azteków. Badania ujawniły, który typ obsydia...
Ani miejsce, ani czas, ani granice nie są dla niej barierą. Żyjemy w czasach dezinformacji. W dobie popularności...
Naukowcy od wielu lat zastanawiali się, z czego wynika charakterystyczny rudy kolor sierści kotów i dlaczego zaz...
Badania opinii publicznej pozwalają poznać nastroje społeczne. Jednak kluczem do analizy i zrozumienia przekonań...
Jak sprawić, by budżet obywatelski był istotnie obywatelski? Warszawscy informatycy znaleźli na to sposób. Oprac...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas