Reklama
Rozwiń
Reklama

Czekolada dobra na serce?

Dobra wiadomość dla amatorów batoników. Zjedzenie 100 gramów czekolady dziennie obniża ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Aktualizacja: 19.06.2015 12:07 Publikacja: 19.06.2015 11:59

Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Foto: 123RF

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii. Prosili o wypełnianie ankiet 21 tys. pacjentów. Dotyczyły stylu życia. Pacjenci ci przez 11 lat mieli monitorowany stan zdrowia. Badanie dotyczące czekolady oparte jest także na metaanalizie ośmiu wcześniej opublikowanych badań medycznych z udziałem łącznie prawie 158 tysięcy osób. Zespołem kierował prof. Phyo Myint ze School of Medicine and Dentistry Uniwersytetu Aberdeen w Szkocji. Wyniki badań naukowcy opublikowali na łamach brytyjskiego magazynu „Heart"

Pozostało jeszcze 81% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Reklama
Reklama