Czekolada dobra na serce?

Dobra wiadomość dla amatorów batoników. Zjedzenie 100 gramów czekolady dziennie obniża ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Aktualizacja: 19.06.2015 12:07 Publikacja: 19.06.2015 11:59

Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Foto: 123RF

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii. Prosili o wypełnianie ankiet 21 tys. pacjentów. Dotyczyły stylu życia. Pacjenci ci przez 11 lat mieli monitorowany stan zdrowia. Badanie dotyczące czekolady oparte jest także na metaanalizie ośmiu wcześniej opublikowanych badań medycznych z udziałem łącznie prawie 158 tysięcy osób. Zespołem kierował prof. Phyo Myint ze School of Medicine and Dentistry Uniwersytetu Aberdeen w Szkocji. Wyniki badań naukowcy opublikowali na łamach brytyjskiego magazynu „Heart"

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Nauka
Naukowcy zbadali setki narzędzi Azteków. Ujawniły zaskakujący trop
Materiał Partnera
W jaki sposób nabyć odporność na dezinformację? Międzynarodowy projekt SAUFEX
Nauka
Dlaczego koty są rude? Naukowcy w końcu rozwiązali zagadkę DNA
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?