Czekolada dobra na serce?

Dobra wiadomość dla amatorów batoników. Zjedzenie 100 gramów czekolady dziennie obniża ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Aktualizacja: 19.06.2015 12:07 Publikacja: 19.06.2015 11:59

Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Foto: 123RF

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii. Prosili o wypełnianie ankiet 21 tys. pacjentów. Dotyczyły stylu życia. Pacjenci ci przez 11 lat mieli monitorowany stan zdrowia. Badanie dotyczące czekolady oparte jest także na metaanalizie ośmiu wcześniej opublikowanych badań medycznych z udziałem łącznie prawie 158 tysięcy osób. Zespołem kierował prof. Phyo Myint ze School of Medicine and Dentistry Uniwersytetu Aberdeen w Szkocji. Wyniki badań naukowcy opublikowali na łamach brytyjskiego magazynu „Heart"

Pozostało 81% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Nauka
Najkrótszy dzień i najdłuższa noc w 2024 roku. Kiedy wypada przesilenie zimowe?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku