Reklama

Czekolada dobra na serce?

Dobra wiadomość dla amatorów batoników. Zjedzenie 100 gramów czekolady dziennie obniża ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Aktualizacja: 19.06.2015 12:07 Publikacja: 19.06.2015 11:59

Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Osoby jedzące regularnie czekoladę są obarczone niższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Foto: 123RF

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii. Prosili o wypełnianie ankiet 21 tys. pacjentów. Dotyczyły stylu życia. Pacjenci ci przez 11 lat mieli monitorowany stan zdrowia. Badanie dotyczące czekolady oparte jest także na metaanalizie ośmiu wcześniej opublikowanych badań medycznych z udziałem łącznie prawie 158 tysięcy osób. Zespołem kierował prof. Phyo Myint ze School of Medicine and Dentistry Uniwersytetu Aberdeen w Szkocji. Wyniki badań naukowcy opublikowali na łamach brytyjskiego magazynu „Heart"

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Pierwszy kryzys gospodarczy w Polsce. Co zbudowało i pogrzebało państwo Piastów?
Nauka
Naukowcy „przebudzili" prastare mikroby z wiecznej zmarzliny. Po co to zrobili?
Materiał Partnera
Zanim AI trafi do lekarza. Naukowcy tworzą narzędzie do oceny medycznych algorytmów
Nauka
Oto laureaci Nagrody Nobla z chemii za 2025 rok
Nauka
Nagroda Nobla z fizyki w 2025 roku ukłonem w stronę całej dziedziny fizyki
Reklama
Reklama