Dobra książka kucharska to idealny i wcale nie tani prezent. Ważne jednak, by była dobrze dobrana. Inną książkę dajemy tradycyjnej pani domu, inną młodej mamie, jeszcze inną zapracowanemu menedżerowi, który gotuje tylko w weekend.
Wydane ostatnio książki przewodniki kucharskie, poza samymi przepisami, zawierają bardzo wiele ciekawych treści, m.in.: o kuchniach z różnych stron świata, sztuce kupowania produktów najwyższej jakości, racjonalnym odżywianiu. Książki przeznaczone dla dzieci, poza przystępnymi i szybkimi przepisami, pełne są pięknych rysunków, opowiadań, a nawet cudownych bajek.
Przepisy – sprawdzone, jasno zaprezentowane i smaczne – to oczywiście podstawa, jednak bardzo ważną stroną książek o kulinariach są oczywiście wspaniałe ilustracje – pięknie wykonane zdjęcia prezentujące gotowe dania, ale także sposób ich przygotowywania, dekorowania czy też podawania.
[srodtytul]Smak życia[/srodtytul]
Piękna autorka, piękne zdjęcia, smaczna i lekka kuchnia.... "Smak życia" Agnieszki Maciąg to książka trochę do czytania, trochę do gotowania i trochę do oglądania. Moim zdaniem, świetna dla kobiet. Pani Agnieszka nie lansuje się na wybitną znawczynię diet i kuchni całego świata. W sposób bardzo przystępny pokazuje to, co lubi, co odkryła podczas swoich podróży i jakie smaki najczęściej goszczą w jej domu.