Wyżywienie na wakacjach - jak uniknąć rozczarowania na urlopie w hotelu

Przed zawarciem umowy z organizatorem turystycznym, hotelem lub pośrednikiem, warto upewnić się, co dokładnie znajduje się w ofercie danej imprezy lub obiektu noclegowego. Dotyczy to także posiłków.

Aktualizacja: 30.06.2019 09:19 Publikacja: 29.06.2019 08:00

Wyżywienie na wakacjach - jak uniknąć rozczarowania na urlopie w hotelu

Foto: Adobe Stock

dgk

Trzeba zwrócić uwagę, w jakich godzinach będą wydawane posiłki, ile restauracji zapewnia hotel, gdzie są usytuowane. Przedsiębiorca powinien wywiązać się ze wszystkich elementów umowy - radzi Europejskie Centrum Konsumenckie.

Szczególną uwagę należy poświęcić wyjazdom „all inclusive", organizatorzy bowiem przewidzieli dla nich nowe kategorie „all inclusive soft" – pomniejszony np. o przekąski/ niektóre rodzaje napoi, czy „all inclusive ultra" z dodatkowymi udogodnieniami.

Hotele oraz biura podróży w czasie pobytu oferują swoim gościom różne opcje wyżywienia. Najczęściej oznaczone są skrótami:

BB (bed & breakfast) – samo śniadanie,

HB (half board) – śniadanie i obiadokolacja,

FB (full board) – pełne wyżywienie (śniadanie, obiad, kolacja),

AI (all inclusive) – pełne wyżywienie, które obejmuje śniadanie, obiad, kolację, napoje bezalkoholowe i alkohole, przekąski między posiłkami,

OV (overnight) – sam nocleg, bez wyżywienia,

SC (self catering) – oznacza wyżywienie gościa we własnym zakresie,

PP (program package) – posiłki wydawane zgodnie z programem,

Europejskie Centrum Konsumenckie podaje ku przestrodze przykład pewnej turystki, która  wraz rodziną zarezerwowała za pośrednictwem platformy internetowej pobyt w apartamencie dla 4 osób z wyżywieniem HB (śniadanie i obiadokolacja). Po zawarciu umowy pośrednik poinformował ją, że hotel jednak nie oferuje wyżywienia. W ramach rekompensaty zaoferował, że dokona zwrotu (na podstawie rachunków) do 23 euro/dobę za wyżywienie kupione przez klientów w czasie pobytu. Omyłkowo holenderski portal zmienił typ apartamentu klientów. Po wielu interwencjach konsumentki, w końcu udało się powrócić do wcześniej zarezerwowanej opcji. Po przyjeździe klienci wysłali pośrednikowi rachunki za jedzenie w kwocie ok. 600 euro. Ten natomiast odmówił zwrotu pełnej sumy mówiąc, że oferta dotyczyła pierwszej wersji apartamentu, a nie obecnej (mimo że zmienił ją samodzielnie przez pomyłkę) i zaoferował zwrot 100 euro. Klienci skierowali sprawę do ECK Polska, które we współpracy z ECK Holandia pomogło turystom odzyskać pełną kwotę.

- Wszelkie nieprawidłowości zgłaszać trzeba na miejscu obsłudze hotelowej bądź przedstawicielowi biura podróży. Warto zadbać również o dowody np. w formie zdjęć. W przypadku wyjazdów zorganizowanych w wyliczeniu rekompensaty za niedogodności przydatna może okazać się Tabela Frankfurcka - podkreśla ECK.

Jeżeli hotel lub biuro podróży (zarejestrowane w innym kraju UE) odrzuciły reklamację, można złożyć skargę do Europejskiego Centrum Konsumenckiego: https://konsument.gov.pl/skarga-do-eck/

Trzeba zwrócić uwagę, w jakich godzinach będą wydawane posiłki, ile restauracji zapewnia hotel, gdzie są usytuowane. Przedsiębiorca powinien wywiązać się ze wszystkich elementów umowy - radzi Europejskie Centrum Konsumenckie.

Szczególną uwagę należy poświęcić wyjazdom „all inclusive", organizatorzy bowiem przewidzieli dla nich nowe kategorie „all inclusive soft" – pomniejszony np. o przekąski/ niektóre rodzaje napoi, czy „all inclusive ultra" z dodatkowymi udogodnieniami.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Edukacja i wychowanie
Jedna lekcja religii w szkołach, dwie w przedszkolach i grupy międzyszkolne. Jest projekt zmian
Prawo dla Ciebie
Nowy obowiązek dla właścicieli psów i kotów. Znamy szacowany koszt
Edukacja i wychowanie
Ferie zimowe 2025 później niż zazwyczaj. Oto terminy dla wszystkich województw