Ustawa z 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw powierza Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych niektóre z dotychczasowych zadań Inspekcji Handlowej tj. kontrole jakości produktów spożywczych w sklepach, restauracjach i działalności cateringowej. Ma to polepszyć efektywność urzędowej kontroli żywności w Polsce poprzez m.in. szybsze eliminowanie produktów o jakości niezgodnej z wymaganiami.
Oprócz wzmocnienie roli nadzorczej Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nowe regulacje dotyczą także:
1) przejęcia przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kontroli oznakowania wprowadzanych do obrotu produktów genetycznie zmodyfikowanych oraz oznakowania genetycznie zmodyfikowanej żywności;
2) dodania obowiązku prowadzenia kontroli w zakresie prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
3) obowiązania organów administracji rządowej oraz państwowych jednostek organizacyjnych i jednostek samorządu terytorialnego do nieodpłatnego udostępniania danych organom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, niezbędnych do wykonywania zadań wynikających z przepisów ustawowych;